Akcie na pražské burze udržely růst dva dny po sobě

25.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. ledna (ČTK) - Akcie na pražské burze tempem růstu výrazně zaostaly na čtvrtečním nevídaným výkonem, ale i tak obchodování znamenalo rekord. Trh dokázal podruhé za sebou posílit, což se mu ještě letos nepovedlo. Poměrně klidný průběh se netýkal akcií autobazaru AAA Auto, které si polepšily o výjimečných 9,19 procenta na 30,41 koruny. Hlavní index PX zpevnil o 0,87 procenta na 1536,7 bodu. Výsledky zveřejnila burza.

Obchodování na rozdíl od minulých dnů, kdy panické chování investorů přinášelo i desetiprocentní výkyvy cen akcií, postrádalo více vzruchu. "Investoři se před víkendem nechtěli hnát do větších akcí. Podobně ospalá situace byla také na většině evropských burz," uvedl obchodník firmy Patria Finance Josef Kohout.

Nákupní objednávky dále přitahovaly akcie petrochemického holdingu Unipetrol, které si polepšily o 4,44 procenta na 282,5 koruny. Nejvíce obchodované akcie energetické skupiny ČEZ pak získaly 2,68 procenta na 1228 korun.

Naopak akcie banky Erste, majitelky České spořitelny, se ke směru trhu nepřidaly a naopak výrazně spadly. V nemilost podle obchodníka firmy Cyrrus Martina Sležka upadly kvůli názoru analytiků z finančního domu Morgan Stanley, kteří vyměřili akciím Erste novou cílovou cenu pouze 35 euro, asi 920 korun, po dřívějších 56,7 euro.

Akcie AAA Auto vstoupily na burzu loni v září. Od té doby se potýkaly s nepřízní investorů, která vyvrcholila propadem na středečních 25,64 koruny. Pak se rozpoutala nákupní aktivita.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK