IDC: Dodávky čipů na světový trh byly na konci roku 2007 rekordní

27.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Mateo (USA) 27. ledna (ČTK) - Dodávky počítačových mikroprocesorů na světový trh za poslední čtvrtletí minulého roku vzrostly o 8,5 procenta a dosáhly rekordu druhé čtvrtletí za sebou. Stabilní prodejní ceny způsobily, že tržby za čipy stouply o 9,6 procenta na 8,7 miliardy dolarů (153,5 miliardy Kč). Uvedla to agentura IDC zabývající se průzkumem trhu. Počet dodaných procesorů ale ve zprávě nezveřejnila.

Dodávky procesorů pro počítačové servery vyskočily o 17 procent. Počty procesorů pro přenosné osobní počítače stouply o 10,3 procenta, zatímco u stolních PC činil tento nárůst 6,5 procenta. Ve všech třech kategoriích přitom vzrostl podíl kvalitnějších i běžnějších čipů na úkor podřadných.

Ceny procesorů byly ve čtvrtletí obecně stabilní. Vzhledem k tomu, že čipy pro servery a mobilní PC vykazují vyšší růst než procesory pro stolní počítače, zvedaly také průměrnou cenu. Podílel se na tom i vyšší podíl kvalitnějších mikroprocesorů na trhu spolu se silnou poptávkou po zařízeních, v nichž může pracovat operační systém Windows Vista.

Za celý rok 2007 se dodávky procesorů zvýšily o 12,6 procenta proti roku 2006. Celkové tržby ale vzrostly jen o 1,7 procenta na 30,55 miliardy dolarů. Nepoměr mezi růstem dodávek a tržeb vznikl tím, že na začátku roku ceny procesorů ještě klesaly.

Podíl největších dodavatelů na trh se na konci minulého roku příliš nezměnil. V celkovém počtu dodaných čipů měl Intel podíl 76,7 procenta a AMD 23,1 procenta. První si proti třetímu čtvrtletí o 0,4 procenta polepšil a druhý pohoršil. Ovšem podíly na konci roku byly stejné jako ve druhém čtvrtletí.

Předpověď IDC na první dvě letošní čtvrtletí je konzervativní. Agentura připomíná, že první čtvrtletí obecně přináší v poptávce po procesorech pokles o šest až sedm procent. Letošní pokles by ale mohl být příkřejší kvůli pomalejšímu růstu americké ekonomiky. To by ale na druhou stranu mohl vyvážit slabý kurz dolaru, který zvyšuje poptávku v zahraničí.

U procesorů pro přenosné počítače ale IDC očekává silnější nárůst, a to o dvojciferná procenta za celý rok. I v tomto segmentu ale počítá se zvolněním v první polovině roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK