Wall St. vzrostl díky naději na další pokles sazeb

30.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké akcie v úterý stouply, když očekávání, že centrální banka (Fed) podruhé v rozpětí jednoho týdne sníží úrokové sazby, podporovalo...

...banky, pojišťovny a stavební firmy.

Investoři nakupovali akcie JPMorgan Chase <JPM.N> a Wells Fargo <WFC.N> kvůli sázkám, že nižší úrokové sazby posílí jejich zisky a pomohou ekonomice. Akcie pojišťovny American International Group <AIG.N> stouply o více než 3 procenta. JPMorgan přidala 4,1 procenta, Well Fargo si připsala 2,5 procenta.

Zářily akcie stavebních společností, Pulte Homes <PHM.N> vyskočila o více než 7 procent díky naději, že volnější měnová politika oživí také skomírající trh s bydlením.

Čerstvá data, jež ukázala nečekaný skok objednávek zboží dlouhodobé spotřeby [ID:nMUL946735], nabídla další důvod k nadějnému očekávání ohledně stavu ekonomiky. Výrobce letadel Boeing <BA.N> se svým vzestupem o 4,3 procenta nejvíce podílel na nárůstu indexu blue chips Dow Jones.

Obecně se čeká, že Fed ve středu opět sníží úrokové sazby. Před týdnem je srazil o 75 bazických bodů ve snaze tímto záchranným krokem odvrátit recesi.

"Fed stejně sníží sazby o 50 bazických bodů," řekl Michael Darda, hlavní ekonom u MKM Partners. "Nemyslím, že budou riskovat zklamání trhů, jež jsou podle jejich přesvědčení velmi křehké."

Index Dow Jones <.DJI> stoupl o 0,78 procenta na 12.480,30 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> vzrostl o 0,62 procenta na 1362,30 bodu. Technologický index Nasdaq Composite <.IXIC> posílil o 0,35 procenta na 2358,06 bodu.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK