Japonské akcie klesly, trh čeká na Fed

30.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 30. ledna (ČTK) - Akcie na tokijské burze dnes po úterním oživení opět klesly a jejich hlavní index oslabil o jedno procento. Investoři prodávali pod tlakem nepříznivých firemních zpráv a akciový trh čekal na výsledek dnešního zasedání americké centrální banky (Fed). Na rozsah snížení amerických úroků čeká také devizový trh, kde byly dnes v Asii kurzy světových měn vesměs stabilní.

Tokijský index Nikkei 225 v závěru klesl o 0,99 procenta na 13.345,03 bodu. Širší index Topix ztratil 0,7 procenta.

Zprávy od firem oslabovaly akcie společnosti Kyocera a dalších výrobců čipů. Slabší byly rovněž akcie bank, na něž působila zpráva o plánu Mizuho Financial Group na injekci dalších 1,9 miliardy dolarů od makléřské dceřiné firmy Mizuho Securities.

Trh se již připravoval na rozhodnutí o amerických úrocích. Očekává se, že Fed naváže na rozhodnutí z minulého týdne, kdy srazil základní úrok o tři čtvrtě bodu, a sníží dnes sazby o čtvrtinu až polovinu procentního bodu.

Na devizovém trhu zůstal dolar vůči koši měn stabilní, proti jenu však klesl. Kromě rozhodnutí Fedu se trh připravuje na sérii statistických údajů z USA od dnešního HDP za loňské čtvrté čtvrtletí po páteční zprávu o lednovém vývoji trhu práce.

Ke konci tokijského obchodování dolar k jenu oslabil na 106,66 JPY z úterního závěru 107,00 JPY. K euru zůstal beze změny kolem 1,4775 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK