Sněmovna propustila novelu živnostenského zákona do třetího čtení

30.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. ledna (ČTK) - Do závěrečného čtení dnes pustila Poslanecká sněmovna vládní novelu živnostenského zákona. Novela má usnadnit začínajícím podnikatelům vstup do podnikání. Nově už například nebudou muset mít živnostenské oprávnění na každou živnost, ale bude jim stačit jen jeden výpis z rejstříku. Předloha se může ještě změnit, protože poslanci předložili několik pozměňovacích návrhů. O nich se bude hlasovat ve třetím čtení, které by se mělo uskutečnit ještě na této schůzi.

Poslanec a stínový ministr průmyslu ČSSD Milan Urban chce například do zákona začlenit systém kontaktních míst Czech Point. Ten by měl sloužit pro vyřizování agendy mezi podnikateli a státní správou. Na žádost Hospodářské komory chce také změnit prokazování praxe při provozování živnosti. Urban novelu podporuje; řekl ale, že bude potřeba ji dopracovat protože obsahuje chyby.

Pavel Hojda (KSČM) nesouhlasí s tím, že rozdílné činnosti jsou vedeny pod jednou volnou živností. Navrhuje sjednotit charakteristické činnosti například pod obchod, služby nebo výrobu. Chce tak zabránit tomu, aby si někdo mohl zaregistrovat všechny obory v živnosti volné za jeden poplatek.

Sněmovní výbor pro sociální politiku doporučil sněmovně, aby novelu zákona zamítla. Jak ČTK řekla zpravodajka výboru poslankyně Anna Čurdová (ČSSD), vadilo jí například zařazení péče o malé děti mezi živnosti volné. "To určitě nemá být volná živnost, kterou někde získá během deseti minut," tvrdí Urban.

Mezi hlavní změny patří to, že místo 125 volných živností zavádí pouze jediná. Předkladatelé ale upozorňují, že návrh může mít krátkodobě dopad na příjmy obcí s rozšířenou působností, které dostanou méně peněz ze správních poplatků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK