Představenstvo Société Générale rozhodne o osudu šéfa

30.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Představenstvo Société Générale má ve středu rozhodovat, zda se zbaví svého předsedy v důsledku ztrát z neoprávněného obchodování akciemi,...

...zatímco budoucnost banky je v sázce a vláda se snaží odstrašit případné predátory.

Kariéra Daniela Boutona, autora příručky pro řízení francouzských firem, visí na vlásku s tím, jak politici tlačí na změny v nejvyšším vedení druhé největší francouzské banky kvůli skandálu, jenž otřásl samotnou image Francie coby kapitalismu s lidskou tváří.

"Šéf na vystřelovacím sedadle," hlásal ve středu hlavní titulek deníku Le Parisien.

Bouton nabídl rezignaci, jakmile banka odhalila riskantní pozice, které měl nahromadit její obchodník. Patnáctičlenné představenstvo banky však svého předsedu vyzvalo, aby zatím zůstal.

Zaměstnanec, který v představenstvu zastupuje zájmy pracovníků banky, ve středu řekl, že Boutona v jeho funkci podpoří. "Když se loď kymácí, nehodíte kapitána přes palubu," řekl Philippe Pruvost novinářům.

To, čeho se zaměstnanci bojí nejvíc, je nabídka na převzetí a "ztráta identity banky", dodal.

Vpředvečer schůze představenstva banka spadla do víru spekulací trhu, že o jejím převzetí uvažuje pařížský rival a největší francouzská kotovaná banka BNP Paribas <BNPP.PA>.

Akcie oslabené Société Générale <SOGN.PA> v úterý na základě těchto dohadů vystřelily o 10,4 procenta. Ve středu zahájily o 1,9 procenta slabší, v 11:45 se obchodovaly téměř beze změny.

BNP, která se neúspěšně pokusila převzít Société Générale již v roce 1999, se odmítla ke spekulacím trhu vyjádřit. Zdroj obeznámený s touto záležitostí však agentuře Reuters řekl, že banka pokus o převzetí menšího rivala nevyloučila.

Podle aktuální ceny akcií činí tržní kapitalizace BNP Paribas zhruba 60 miliard eur, zatímco v případě Société Générale dosahuje 36 miliard.

Finanční ředitel BNP Paribas Phillipe Bordenave při středeční prezentaci výsledků banky řekl, že on a jeho tým "neměli čas" uvažovat o osudu Société Générale, když se kvůli jejímu skandálu rozhodli vydat vlastní výsledky v předstihu.

BNP ve snaze ujistit investory, že její finance jsou na tom lépe, zveřejnila předběžné výsledky za loňský rok, jež ukázaly, že ve čtvrtém kvartále vydělala 1 miliardu eur [ID:nMUL027504].

To je o 42 procent méně než v posledním čtvrtletí roku 2006, podle analytiků je však zisk BNP stabilní ve srovnání s propady u amerických bank, stojícími v přední linii úvěrové krize.

Švýcarská UBS <UBSN.VX> ve středu oznámila další odpisy v rozsahu 4 miliard dolarů, čímž se celkový dopad zhroucení amerického hypotečního trhu na její rozvahu prohloubil na 18,4 miliardy [ID:nMUL025057].

DILEMA PŘEDSTAVENSTVA

Francouzská vláda v úterý varovala zahraniční banky, aby se nepokoušely Société Générale ovládnout.

"Vláda je rozhodně přesvědčena, že Société Générale zůstává vynikající francouzskou bankou," prohlásil v úterý v parlamentu premiér Francois Fillon.

"Vláda nedovolí, aby se Société Générale stala předmětem nepřátelských nájezdů jiných firem," řekl již dříve.

Představenstvo Société Générale nyní řeší, zda propustit předsedu Boutona hned, nebo se raději vyhnout dalším zmatkům, které by jen přispěly k předhození banky potenciálním dravcům.

"Myslím, že musí jít, ale ne během tohoto těžkého období, které potrvá několik týdnů," řekl ve středu Patrick Ollier, předseda finanční komise Národního shromáždění.

Bouton mimo svět bankovnictví proslul jako hlavní autor zprávy z roku 2002, která definovala normy firemního řízení.

(Reportéři: Sudip Kar-Gupta a Tim Hepher; Přeložil: Jan Schmidt)

[PAŘÍŽ/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK