Pražská burza jako jedna z mála v Evropě dopoledne posílila

30.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. ledna (ČTK) - České akcie dopoledne na pražské burze rostly, což byl v Evropě spíše ojedinělý výkon. Nákupní objednávky se nejvíce projevily na cenách akcií firem CME, Erste Bank a Orco Property. Obchodní aktivita byla podprůměrná, protože investoři vyčkávali hlavně na klíčové rozhodování americké centrální banky o nastavení úrokových sazeb. Hlavní index PX v 11:30 získal 0,83 procenta na 1513,5 bodu. Výsledky zveřejnila burza.

Akciové trhy předpokládaly snížení úrokových sazeb v USA o půl procentního bodu, což by mělo povzbudit americkou ekonomiku, která podle mnohých míří do recese a v posledních týdnech tím pomáhá k propadům cen akcií. "Menší snížení (úroků v USA) bude chápáno jako nedostatečné k odvrácení recese, větší zase jako poplašná zpráva," uvedla analytička společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Akcie mediální skupiny CME zpevnily o 3,7 procenta na 1634 korun, akcie developerské firmy Orco posílily o 2,1 procenta na 1718 korun a akcie banky Erste zpevnily o 1,7 procenta na 940 korun. Naproti tomu cenné papíry společnosti Philip Morris oslabily o procento na 7425 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK