EK: Data o cukru či tucích by měla být na předku obalů a čitelně

30.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 30. ledna (zpravodaj ČTK) - Obaly potravin a nápojů prodávaných na pultech obchodů v Evropské unii by měly povinně obsahovat informace o obsahu cukrů, tuků či solí. Uváděno by to mělo být na přední straně obalů jednotlivých výrobků, a to písmem o minimální velikosti tří milimetrů. S návrhem, který ještě půjde na stůl radě ministrů a Evropskému parlamentu, dnes přišla Evropská komise.

Nařízení má označování "zlidštit" současná pravidla pro spotřebitele. Nyní oblast pokrývá osm směrnic a v jednotlivých zemích navíc platí různá pravidla. Výkonný orgán EU požaduje, aby na obalech byla uvedena na přední části obalu data o několika různých aspektech - třeba jaká je jeho energetická hodnota či kolik obsahuje cukrů, tuků a soli.

Nařízení se však nebude vztahovat na alkoholické nápoje s výjimkou míchaných nápojů, které jsou složené například z džusu a určitého množství "tvrdého" alkoholu.

Návrhy, které s určitým napětím očekával průmysl, komise vypracovávala řadu měsíců. Sdružení na ochranu spotřebitelů podotýkala, že dosavadní označování, které se v zemích výrazně odlišuje, je pro zákazníky matoucí.

Evropská spotřebitelská organizace BEUC už před oficiálním zveřejněním proto návrhy EK přivítala. "Vzhledem k současnému nárůstu míry obezity v Evropě tento návrh je jedinečnou příležitostí k zajištění toho, že spotřebitelé budou mít jasné nutriční informace (o výrobcích)," prohlásila ředitelka BEUC Monique Goyensová.

Dodala nicméně, že užitečné by nicméně bylo i takzvané "semaforové" odlišování potravin a nápojů, s nímž ale komise zatím nepočítá. Tento systém by v praxi znamenal, že by se na výrobky dávaly podle obsahu cukru, tuku či solí odlišené barevné pruhy. Červené proužky by tak obecně řečeno na sobě měly hodně sladké či tučné výrobky, zatímco zelené ty zdravější.

V současné době je to tak, že veškeré potraviny musejí na sobě mít takové věci jako jméno výrobku, přehled složek, které obsahuje, datum spotřeby a případné specifické podmínky pro použití či skladování. Uvádění nutriční hodnoty povinné není. Zmíněno být musí, pokud je nějaké poznámky k výživné hodnotě použita například v reklamě na tento výrobek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK