Pojišťovny: Pojistných podvodů bylo loni méně

30.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. ledna (ČTK) - Počet pojistných podvodů loni mírně klesl, protože těch bývá vždycky více při větších živelních událostech, jako byly například povodně v roce 2002 nebo škody způsobené tíhou sněhu v roce 2006. Vyplývá to z dnešní ankety ČTK mezi největšími tuzemskými pojišťovnami. Počet pojistných podvodů ale podle nich opět vzroste, i kvůli otevření hranic. V Česku podobně jako jinde v Evropě stojí za zhruba každou sedmou pojistnou událostí podvod či pokus o něj.

Česká pojišťovna odhalila loni 739 případů pojistných podvodů v hodnotě 264 milionů korun. V roce 2006 to bylo 1175 případů za 310 milionů korun. Meziročně nižší částku ovlivnil charakter škod v uplynulých dvou letech. V roce 2006 totiž měly téměř 70 milionů korun na svědomí pojistné události způsobené tíhou a sesuvem sněhu a následnými záplavami, uvedl mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

"Předloňská kalamita se rozprostřela do několika měsíců a někteří lidé tak měli dostatek času přemýšlet o tom, jak vyrobit falešnou nebo nadhodnocenou pojistnou událost. Loňský rok byl sice také poznamenán masivní živelnou událostí v podobě orkánu Kyrill, ale ten díky rychlosti úderu nepřinesl výrazný nárůst pojistných podvodů či pokusů o ně," uvedl vrchní ředitel úseku vyšetřování a vnitřního auditu ČP Pavel Východský. Objem zachráněných peněz k charakteru a počtu škod tak podle něho má stále vzestupný trend a očekává, že bude stoupat i nadále, ale již ne tak dramaticky.

ČSOB Pojišťovna loni zkoumala 416 škod kvůli podezření z pojistného podvodu s celkovou možnou škodou 42 milionů Kč a u 309 z nich se podezření potvrdilo. Celkově tak pojišťovna uchránila 27 milionů Kč, tato částka však ještě může vzrůst, protože některá šetření dosud neskončila. V roce 2006 byl rozsah zjištěných pojistných podvodů obdobný jako loni.

"Čísla za rok 2007 zatím nejsou kompletní, ale již teď můžeme konstatovat, že uchráněná hodnota bude jistě vyšší než 60 milionů v roce 2006," řekl ČTK mluvčí Kooperativy Marek Vích. Struktura pojistných podvodů se podle něj loni nezměnila. Lze prý očekávat negativní posun v letošním roce vstupem do schengenského prostoru a ukončením kontrol na hranicích. "Schengen nám ztíží pozici, protože vozidla nebude možné účinně kontrolovat na vývozu," podotkl.

Do budoucna se však podle odborníků ČP bude měnit poměr odhalených pojistných podvodů před výplatou pojistného plnění a po ní. "Vytvořili jsme speciální týmy v likvidaci, které se zabývají filtrováním některých podezřelých událostí, takže dokážeme pojistné podvody odhalit už v samotném zárodku," upozornil Východský. Často pak likvidátoři u podezřelých případů otevírají i starší události. Tam, kde se dříve podvodné jednání prokázat nepodařilo, se často v nových souvislostech objevuje.

Také další pojišťovny prý v tomto ohledu zlepšují výsledky. ČSOB Pojišťovna podle mluvčí Jitky Polívkové k odhalování pojistných podvodů používá od roku 2006 software, který v informacích o pojistných událostech automaticky vyhledává podezřelé kombinace a označuje ty pojistné události, u nichž je velká pravděpodobnost podvodu.

Nejčastějším "oborem" podvodníků jsou pojištění vozidel. Klasickými případy je fingovaná krádež auta, popřípadě fingovaná nehoda, popřípadě navýšení deklarované škody na vozidlech, připomněla mluvčí pojišťovny UNIQA EVa Svobodová. Dále jsou podle ní časté podvody i v cestovním pojištění, kde se 'kouzlí' například s pojištěnými zavazadly. V poslední době se uchylují někteří klienti i k sebepoškozování v rámci úrazového nebo životního pojištění, poznamenala.

Problémem je podle pojišťoven doposud panující společenská tolerance pojistných podvodů jako aktivit, které nepoškozují konkrétní osoby, protože jdou na vrub hospodaření pojišťoven. Nicméně poškozenými mohou být nakonec všichni klienti pojišťovny, protože vysoké náklady na pojistná plnění se mohou následně projevit plošným růstem sazeb, uvedla Svobodová.

Pojistný podvod je trestným činem, za který hrozí odnětí svobody až na dva roky. Pokud však škoda dosáhne nejméně půl milionu korun, už se sazba zvyšuje na osm let. A v případě pojistného podvodu za pět a více milionů korun může strávit podvodník ve vězení až 12 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK