Vodárenskou síť na jihu Čech budou dál provozovat VaK JČ

30.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 30. ledna (ČTK) - Vodárenskou soustavu na jihu Čech, z níž odebírá pitnou vodu 390.000 obyvatel kraje, budou i nadále provozovat Vodovody a kanalizace Jižní Čechy (VaK JČ). ČTK o tom dnes v tiskové zprávě informoval Antonín Princ, ředitel Jihočeského vodárenského svazu (JVS), kterému soustava patří. Svaz, který byl i organizátorem tendru, dnes s vítěznou firmou podepsal novou smlouvu platnou až do roku 2018 s možnou pětiletou opcí. Pro VaK JČ to představuje kontrakt ve výši 1,6 miliardy korun.

"Veřejná soutěž patřila mezi nejnáročnější, jaké jsem zažil. Trvala téměř dva roky i díky tomu, že její výsledky z podnětu jednoho z dalších účastníků prověřoval dvakrát antimonopolní úřad. Jsem velmi rád, že ten pokaždé dospěl ke stejnému závěru jako my. To svědčí o profesionalitě, s níž jsme k tendru přistupovali," uvedl Princ.

Největší vodohospodářská společnost v kraji se o soustavu starala i v uplynulých deseti letech. "Pro nás je klíčové, aby provozovatel garantoval ekonomický, bezproblémový a efektivní provoz soustavy, na níž je většina měst a obcí Jihočeského kraje závislá. A to nám smlouva zajišťuje," dodal ředitel svazu.

Pilířem vodárenské soustavy, zásobující území o rozloze 6300 kilometrů čtverečních, je přehrada v Římově, několik úpraven vody a přes 370 kilometrů dálkových potrubních řadů s čerpacími stanicemi a vodojemy. Domácnostem, institucím i firmám z ní ročně přiteče přes 19 milionů metrů krychlových vody. To jsou zhruba dvě třetiny pitné vody, která se v kraji ročně spotřebuje.

JVS, sdružující přes 230 měst a obcí, vznikl v roce 1993. Jeho hlavním posláním je správa a rozvoj společných zařízení pro výrobu a rozvod pitné vody. Celkem sdružení spravuje majetek v hodnotě zhruba tři miliardy korun. VaK JČ patří do rakouského koncernu Energie AG.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK