ÚOHS upřesnil pravidla pro vznik a fungování odbytových družstev

30.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 30. ledna (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) nově vymezil pro odbytová družstva zemědělců a potravinářů povolené činnosti i věci absolutně zakázané, mezi něž patří dohody o rozdělení trhu a dohody o ceně. Úřad dnes zveřejnil novou metodiku, která upřesňuje podmínky vzniku a provozu odbytových družstev. Zemědělci a potravináři se sjednocováním snaží dosáhnout silnější pozice při vyjednávání s obchodními řetězci.

Dosavadní podmínky, které ÚOHS představil před dvěma lety, byly podle šéfa úřadu Martina Peciny obecné a mnohé subjekty si je vyložily tak, že mohou na trhu dělat téměř cokoliv. "Po dnešku by už nemělo být pochyb o tom, jakým způsobem se mohou slabší subjekty vůči těm silnějším sdružovat tak, aby jejich při vyjednávání nedocházelo k diskriminaci. Vydefinovali jsme tři kategorie, do kterých jsme rozdělili činnosti odbytových družstev. První oblast určuje to, co mohou výrobci nebo zemědělci dělat vždy, druhou oblast nazýváme šedou zónou, tedy to, kde si na své jednání už musí dávat pozor. Třetí pak definuje to, co je absolutně zakázáno," řekl Pecina.

Odbytové družstvo tak podle nových pravidel může při vyjednávání s odběrateli vyžadovat jednotnou cenu, tu by ale nemělo sdělovat navenek nebo ji prozrazovat svým členům při vyjednávání o výkupní ceně. "Pokud by například chtělo odbytové družstvo prodávat řetězcům určitou komoditu za 40 korun, neznamená to, že ji za 39,50 vykoupí od všech svých členů. O cenách s nimi musí družstvo vyjednávat, efektivnější členové by měl mít vyšší zisky než ostatní. Ceny nesmí být vytvořeny dohodou," dodal Pecina.

Úřad také rozdělil odbytové družstva do tří kategorií podle celkového podílu na trhu. Na družstva do 15 procent podílu bude pohlíženo jako na subjekty bez většího dopadu na trh. V případě podílu mezi 15 a 50 procenty budou odbytová družstva podrobena přísnému zkoumání, zda jejich činnost neodporuje zákonu. Pokud družstvo přesáhne svým podílem na trhu 50 procent, bude považováno za dominantní subjekt, na který se vztahují zvláštní podmínky stanovené zákonem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK