Ekonom: Krize v USA ovlivňuje český trh, ale ne českou ekonomiku

30.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. ledna (ČTK) - Krize ve Spojených státech má značný vliv na český akciový a peněžní trh, ale nijak zatím nepoznamenala domácí hospodářství. Dalším testem pro finanční trhy celého světa bude dnešní rozhodování americké centrální banky o úrokových sazbách, které by mohlo přinést do - v posledních týdnech panického - chování investorů více klidu. Na setkání s novináři to uvedl hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Obavy z dopadů americké krize trhu s bydlením a finančního trhu na celou ekonomiku USA stáhly v uplynulých týdnech o desítky procent akcie na kapitálových trzích, české nevyjímaje. Podle Bureše se akcie v tuzemsku svezly s panickými globálními prodeji, a ne kvůli strachu z vývoje české ekonomiky. "Myslím, že důvod k obavám o českou ekonomiku není," řekl.

Ekonom předpokládá, že americkou ekonomiku nakonec recese nepostihne; podle jeho názoru půjde jen o dočasné výraznější zpomalení růstu. Pomohou k tomu i mimořádná opatření, z nichž další by mělo přijít dnes od centrální banky Fed. "Pokud Fed nezklame a sníží úrokové sazby alespoň o 50 bazických bodů, tak věřím, že se akciím do konce týdne povede lépe," míní.

České akcie se propadem v posledních týdnech výrazně odchýlily od svých fundamentálních hodnot. Zatímco vnitřní hodnota obchodovaných domácích firem i výhledy jejich hospodaření zůstaly zhruba stejné, ceny akcií následovaly vyspělé zahraniční burzy. "Byl to vývoj hnaný panikou a očekáváním recese v USA," podotkl Bureš. Zahraniční investoři, kteří tvoří v ČR většinu obchodů, prodávali určité akcie a odcházeli z určitých trhů a přecházeli, z jejich pohledu, k méně rizikovým investicím.

Část drobných českých investorů výprodeje na kapitálových trzích ovlivnily a začali prodávat své podílové fondy. Podle generálního ředitele ČSOB Investiční společnosti Jana Barty nebylo divu, protože při podobných silných poklesech klesá kvalita rozhodovacího procesu a převažují emoce. Výzkum dlouhodobého chování investorů v USA například prokázal, že více než polovina z nich se bez odborné pomoci dopustí chyby. Důležité je proto se obrátit v době nejistoty na odborníky o radu.

Individuálně se rozhodujícím investorům se sice třeba podaří prodat své cenné papíry a uchránit je před silnějšími ztrátami, ale málokdo již vystihne správný moment k jejich opětovnému nákupu. Ti držitelé podílových listů, co při krizích nepodniknout nic a nechají investování na manažerech fondů, proto bývají dlouhodobě úspěšnější.

V Česku mají drobní investoři malou zkušenost s kapitálovými trhy a nejsou tolik připraveni na krátkodobé strmé výprodeje. Ztrátám se ale lze vyhnout například nákupem zajištěných fondů, upozornil Barta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK