ODS předloží sněmovně návrh na zrušení podpory stravenek

30.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. ledna (ČTK) - Novela zákona, která ruší daňové zvýhodnění stravenek, bude do konce týdne bude předložena administrativě Poslanecké sněmovny. ČTK to dnes řekl poslanec ODS Michal Doktor, který je pod ní podepsaný spolu s premiérem Mirkem Topolánkem.

Podle Doktora se stravenky následkem neodůvodnitelného zvýhodnění staly souběžným platidlem vedle řádné měny. "Stravenky jako instrument, ve smyslu ustanovení zákona, zaniknou," řekl. Se zrušením daňového zvýhodnění stravenek původně počítala loni schválená reforma veřejných financí. V konečné podobě reformy ale podpora zůstala.

Konec daňového zvýhodnění stravenek má v dolní komoře parlamentu reálnou šanci na schválení. Zástupci poslaneckých klubů KDU-ČSL a Strany zelených nedávno ČTK řekli, že na daňové výhodě u stravenek netrvají a předpokládají jednotný postup koalice v této věci. Také poslanci Miloš Melčák a Michal Pohanka již dali najevo, že by mohli hlasovat pro zrušení. Opoziční ČSSD naopak Topolánka kritizuje za to, že se návrhem pouze snaží zakrýt údajnou korupci, která rozhodování o stravenkách provázela.

Počátkem letošního roku Česká televize odvysílala reportáž, v níž uvedla, že největší vydavatel stravenek v ČR Sodexho Pass údajně zaplatil za pokračující daňové zvýhodnění stravenek 100.000 eur (2,6 milionu korun) firmě No Comment!. Ta je údajně blízká vedení ODS. Topolánek ale odmítl podezření, že zachování této výhody bylo výsledkem korupce.

Proti zrušení daňových výhod u zaměstnaneckých stravenek jsou hostinští a restauratéři. Obávají se, že jim výrazně klesnou tržby, protože stravenky tvoří v některých podnicích i více než polovinu obratu. Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Pavla Hlinky by zrušení daňových výhod mohlo způsobit "fatální kolaps" celého sektoru. Hlinka ČTK řekl, že i nižší procenta ze stravenkových tržeb jsou pro velkou část hostinských nepostradatelná.

Jak vyplynulo z nedávné ankety ČTK, v případě zrušení daňového zvýhodnění přestane část podniků svým zaměstnancům na stravu přispívat, a ti tak za oběd zaplatí o desítky korun navíc. Některé podniky proto uvažují o zavedení závodního stravování, které by mělo zůstat daňově zvýhodněno i nadále.

Stát bude na zrušení daňového zvýhodnění stravenek podle jejich vydavatelů tratit. "Firmy zaplatí po případném zrušení daňové uznatelnosti nákladů na závodní stravování ročně na dani z příjmu pouze o 1,1 miliardy korun více. Na druhé straně ale stát přijde o 1,9 miliardy korun z DPH," řekl mluvčí Sodexho Pass Radek Maršík.

Poskytování stravenek zaměstnancům je dosud pro firmy výhodné, protože si mohou 55 procent z jejich nominální hodnoty odečíst z daňového základu. Největšími vydavateli poukazů na potraviny a služby v Česku jsou firmy Sodexho Pass, Accor Services, Cheque Dejeuner a Exit Group. Spolu s drobnými regionálními vydavateli vykazují roční obrat 13 miliard až 14 miliard korun.

Předkladatelé novely podávají návrh tak, aby ho sněmovna schválila již v prvním čtení. Zabývat by se jím podle Doktora mohla již na březnové schůzi. Platit by měla od 1. července.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK