Société Générale vytvořila výbor k řešení krize, bez Boutona

30.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 30. ledna (zpravodaj ČTK) - Správní rada francouzské banky Société Générale dnes oznámila vytvoření zvláštního tříčlenného výboru pro řešení krize, vypuknuvší v důsledku nepovolených operací makléře Jérôma Kerviela, které banku stály přes 4,8 miliardy eur (125 miliard korun). Ve výboru není šéf banky Daniel Bouton, o němž se komuniké ze zasedání nezmiňuje.

Zasedání doprovázely spekulace o odchodu Boutona, který už minulý týden, kdy aféra propukla, nabídl demisi. Tehdy ji správní rada odmítla. V dalších dnech tlak na Boutona zesílil úměrně s pochybami o tvrzení, že o Kervielových rizikových operacích se v bance nevědělo, a o funkčnosti jejích kontrolních mechanismů. Pro jeho odchod se nepřímo vyslovil i prezident Nicolas Sarkozy.

Deník Libération dnes ale napsal, že Elysejský palác netlačí na Boutonovo okamžité odstoupení, tato otázka prý může přijít na pořad, až se banka dostane z nynějších potíží. Podle Le Figaro je důležitá budoucnost banky, ne osud Boutona.

Boutona dnes během zasedání správní rady podpořilo několik set zaměstnanců ústředí banky na shromáždění před jeho sídlem.

Tisk znovu přetřásal možné převzetí Société Générale jiným finančním ústavem. Nejčastěji se zmiňuje BNP Paribas, případně tato banka v kombinaci s Crédit agricole.

Société Générale je druhá největší francouzská banka. V České republice jí patří Komerční banka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK