Agrární komora chce další novelu zákona o půdě, pořádá petici

30.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Velké Meziříčí (Žďársko) 30. ledna (ČTK) - Agrární komora České republiky (AK) požaduje ve spolupráci s dalšími zemědělskými organizacemi další novelu zákona o půdě. Podle nich by legislativní změny měly ulehčit a urychlit prodej státní půdy farmářům, kteří na ní hospodaří. AK spolu s Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů po dnešním zasedání ve Velkém Meziříčí na Žďársku vyzvali farmáře v Česku k podpisu petice, která bude v březnu předložena parlamentu a ministerstvu zemědělství.

"Abychom politikům předložili dokumenty, které jim sdělí, že ten problém je opravdu závažný a že jej nelze dál odkládat," řekl dnes novinářům prezident komory Jan Veleba. Uvedl, že by pro české zemědělce měly být co nejrychleji vytvořeny lepší podmínky pro nákup půdy, protože určitou právní přednost před cizinci mají vyjednánu jen do roku 2011. "To pak padne," dodal.

Změny se mají týkat zákona číslo 95/1999, který vytváří podmínky pro prodej státní zemědělské půdy. Parlament nyní projednává novelu, která má zabránit spekulacím při prodeji. Zemědělci ale už déle než rok požadují širší novelu tohoto zákona.

Podle předsedy Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů Zdeňka Koubka se ukázalo, že řada ustanovení v praxi nevyhovuje. Uvedl, že ministerstvo zemědělství sice přislíbilo, že se zákonem o půdě bude zabývat a před čtyřmi měsíci kvůli tomu ustavilo komisi, ale ta zatím žádné podněty zemědělcům nepředložila. Podle Koubka bude stát ještě prodávat asi 250.000 hektarů půdy.

Zasedání Agrární komory se zúčastnil i stínový ministr zemědělství ČSSD Michal Hašek. Novinářům řekl, že pokud nebude v nějakém reálném termínu podán vládní návrh novely zákona o půdě, připraví ve spolupráci s odbornou veřejností poslanecký návrh, a to do letních parlamentních prázdnin. Podle Haška by tak měl zákon šanci začít platit od ledna 2009.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK