Europoslanci schválí otevření poštovního trhu, Češi budou mít čas

30.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 30. ledna (ČTK) - Evropský parlament bude ve středu hlasovat o liberalizaci poštovního trhu v Evropské unii, a již nyní je prakticky jasné, že příslušnou směrnici odsouhlasí. V roce 2011, ve výjimečných případech v roce 2013, by tak pošty měly ztratit monopol na zásilky do 50 gramů, tedy zejména obyčejné dopisy či pohledy. Pokud poslanci legislativu schválí, musí s ní formálně souhlasit ještě členské státy Evropské unie.

Některé země včetně České republiky a Slovenska jsou však na seznamu zemí, které mohou s otevřením trhu počkat až do roku 2013. Je jen na nich, zda tohoto termínu využijí, nebo poštovní služby liberalizují dříve. Česko již dalo najevo, že trh otevře až bude znát zkušenosti z okolních zemí, konkrétní termín však neuvedlo.

Navzdory očekávanému souhlasu europoslanců s předkládanou směrnicí se ovšem najdou i její kritici, mimo jiné i mezi českými europoslanci. "Dojde k propuštění spousty pracovníků a snížení jejich výdělku. Kvalita služeb se určitě nezlepší. Ti, kdo privatizovat chtějí, ví dobře proč. Ve veřejných službách nedochází ani ke konjunktuře, ani ke krizi, zájem o ně je trvalý," sdělil ČTK europoslance za ČSSD Richard Falbr.

Jeho kritika naráží na poskytování takzvané univerzální služby, na níž se dlouho nemohly dohodnout členské státy. Ta je ve většině členských států daná zákonem a poštám ukládá, aby zajistily dostupnost služeb pro každého občana, tedy i pro občany žijící v nedostupných a pro poštu nepříliš lukrativních oblastech. Obavy některých států a europoslanců plynuly z toho, že nový "hráči" na trhu nebudou mít zájem poskytovat služby i tam, kde to bude ztrátové. Zdá se ale, že nakonec se podařilo vyjednavačům nalézt kompromis.

Zásilky by měly být doručovány jednou denně, nejméně pětkrát týdně, a to i v méně obydlených lokalitách. Pokud by bylo poskytování služeb v těchto oblastech ztrátové, provozovatelé poštovních služeb by dostávaly kompenzaci z fondů financovaných samotnými provozovateli nebo z uživatelských poplatků. Náhrada by podle Falbra mohla být poskytována i ze strany státu.

Češi si financování univerzální služby nejspíše vyřeší sami, vlastní legislativou. Podle ministerstva průmyslu a obchodu by konkrétní způsob měl být znám po privatizaci pošty. Univerzální služba přitom zaměstnance České pošty pálí nejvíce. "Poštovní výhrada je poněkud zvláštním monopolem České pošty, protože ji umožňuje financovat univerzální službu. A otázka zabezpečení univerzální služby bude v roce 2013 navýsost aktuální. O univerzální službu se budou moci ucházet i ostatní poštovní operátoři, ale je otázkou, zda o ni bude zájem," uvedl před časem mluvčí České pošty Ivo Mravinac.

Liberalizace poštovních služeb se v Evropské unii řeší už takřka 20 let. V roce 1988 komise zveřejnila první "bílou" knihu o poštovních službách v evropském společenství. Do roku 1997 však nebyla schopna připravit žádnou legislativu, která by vedla k většímu otevření poštovního trhu. Až právě v roce 1997 státní pošty ztratily monopol na zásilky s větší hmotností než 350 gramů. Další směrnice z roku 2002 začala platit až v roce 2006, kdy pošty ztratily monopol na zásilky těžší než 50 gramů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK