BC: Spotřeba plynu v ČR klesla loni podle odhadu o 11 procent

30.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. ledna (ČTK) - Spotřeba zemního plynu v České republice klesla loni o 11 procent na 8,645 miliardy metrů krychlových. Vyplývá to z předběžných odhadů Bilančního centra ČR, které toky plynu sleduje. Hlavním důvodem propadu ve spotřebě bylo především teplé počasí na počátku roku, které snížilo zejména odběry domácností.

Pokles spotřeby se projevil již v prvních měsících roku, kdy jsou odběry obvykle nejvyšší. Loni v lednu byla průměrná naměřená teplota 3,6 stupně Celsia, zatímco o rok dříve byl v průměru šestistupňový mráz. Dodávky plynu by nicméně mírně klesly i bez vlivu počasí.

Celková spotřeba plynu po několikaleté stagnaci v posledních třech letech klesá i přesto, že se počet odběratelů dlouhodobě zvyšuje. Na stoupajícím počtu zákazníků se podílejí především domácnosti, které si nechávají zavádět plyn nejčastěji do novostaveb. Od roku 1990 se počet plynofikovaných domácností zvýšil o 40 procent na nynějších zhruba 2,82 milionu.

"K příčinám poklesu spotřeby patří zcela nesporně dlouhodobý mírný růst venkovních teplot. Další příčinou je realizace různých opatření zaměřených na dosahování úspor ve spotřebě," řekl generální sekretář ČPU Josef Kastl.

Zemní plyn se na celkové spotřebě primárních energetických zdrojů podílí nyní zhruba 17 procenty, v roce 2000 to bylo 20 procent. Podle Kastla se ale bude podíl plynu v budoucnu zvyšovat.

Ekologové totiž považují zemní plyn za čisté palivo, protože produkuje jen velmi nízké emise oxidu uhličitého. Zemní plyn, který používají domácnosti k vytápění, je například osvobozen od nové ekologické daně. Daňově zvýhodněn je rovněž stlačený zemní plyn (CNG), používaný jako palivo v dopravě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK