VERZE 2-Société Générale šéfa podruhé po skandálu podržela

30.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává vyšetřovací výbor, přepisuje v celém...

...rozsahu)

Šéf Société Générale <SOGN.PA> Daniel Bouton ve středu získal čerstvou podporu pro setrvání ve své funkci, zatímco banka ustavila zvláštní výbor pod vedením bývalého manažera z automobilového průmyslu, jenž má vyšetřit největší skandál s neoprávněným obchodováním v historii.

Société Générale, která sráží šiky, aby odrazila případný útok konkurenční BNP Paribas <BNPP.PA>, uvedla, že založila zvláštní výbor nezávislých členů, který má plně identifikovat příčiny a důsledky jejích ztrát. Výboru bude předsedat bývalý šéf automobilky PSA Peugeot Citroën <PEUP.PA> Jean-Martin Folz.

BNP Paribas odmítla komentovat spekulace trhu, že chystá nabídku na převzetí svého oslabeného rivala necelý týden poté, co Société Générale oznámila ztráty z chybného obchodování v nevídaném rozsahu 4,9 miliardy eur.

Navzdory silným politickým tlakům na propuštění Boutona 15členná dozorčí rada nyní už dvakrát generálního ředitele podržela. Bouton nabídl rezignaci, jakmile banka minulý čtvrtek odhalila riskantní pozice, které měl nahromadit její obchodník.

Bouton, autor příručky pro řízení francouzské obchodní společnosti, přislíbil, že se banka zotaví z ponížení, které jí způsobil 31letý obchodník Jerôme Kerviel svými neoprávněnými sázkami za 70 miliard dolarů. Skandál nicméně otřásl image Francie coby útočiště proti divokému kapitalismu.

KDYŽ SE LOĎ KYMÁCÍ

Akcie oslabené Société Générale v úterý na základě dohadů, že o jejím převzetí uvažuje pařížský rival a největší francouzská kotovaná banka BNP Paribas, vystřelily o 10,4 procenta. Ve středu akcie přidávaly dalších 1,3 procenta.

Tyto spekulace přivedly radu k dilematu, zda propustit předsedu Boutona tři roky před skončením jeho mandátu, nebo se vyhnout dalším zmatkům, které by jen mohly předhodit banku potenciálním dravcům.

"Myslím, že musí jít, ale ne během tohoto těžkého období, které potrvá několik týdnů," řekl ve středu Patrick Ollier, předseda finanční komise Národního shromáždění.

Zaměstnanec, který v radě zastupuje zájmy pracovníků banky, ve středu řekl, že Boutona v jeho funkci podpoří. "Když se loď kymácí, nehodíte kapitána přes palubu," řekl Philippe Pruvost novinářům.

To, čeho se zaměstnanci bojí nejvíc, je nabídka na převzetí a "ztráta identity banky", dodal.

Bouton již odrazil jeden pokus BNP o převzetí Société Générale, a sice v roce 1999.

Zdroj obeznámený s touto záležitostí agentuře Reuters řekl, že BNP nicméně čerstvý pokus o převzetí menšího rivala nevyloučila. Podle aktuální ceny akcií činí tržní kapitalizace BNP Paribas zhruba 60 miliard eur, zatímco v případě Société Générale dosahuje 36 miliard.

Finanční ředitel BNP Paribas Phillipe Bordenave při středeční prezentaci výsledků banky řekl, že on a jeho tým "neměli čas" uvažovat o osudu Société Générale, když se kvůli jejímu skandálu rozhodli vydat vlastní výsledky v předstihu.

BNP ve snaze ujistit investory, že její finance jsou na tom lépe, zveřejnila předběžné výsledky za loňský rok, jež ukázaly, že ve čtvrtém kvartále vydělala 1 miliardu eur [ID:nMUL027504].

To je o 42 procent méně než v posledním čtvrtletí roku 2006, podle analytiků je však zisk BNP stabilní ve srovnání s propady u amerických bank, stojícími v přední linii úvěrové krize.

Švýcarská UBS <UBSN.VX> ve středu oznámila další odpisy v rozsahu 4 miliard dolarů, čímž se celkový dopad zhroucení amerického hypotečního trhu na její rozvahu prohloubil na 18,4 miliardy [ID:nMUL025057].

Francouzská vláda v úterý varovala zahraniční banky, aby se nepokoušely Société Générale ovládnout.

"Vláda je rozhodně přesvědčena, že Société Générale zůstává vynikající francouzskou bankou," prohlásil v úterý v parlamentu premiér Francois Fillon.

"Vláda nedovolí, aby se Société Générale stala předmětem nepřátelských nájezdů jiných firem," řekl již dříve.

(Reportéři: Sudip Kar-Gupta a Julien Toyer; Přeložil: Jan Schmidt)

[PAŘÍŽ/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK