Prezident podpořil převod čtyř miliard z FNM na prevenci záplav

30.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. ledna (ČTK) - Ministerstvo zemědělství bude mít k dispozici čtyři miliardy korun ze zrušeného Fondu národního majetku (FNM) na financování protipovodňových opatření. Příslušnou novelu dnes podepsal prezident Václav Klaus. Informoval o tom ředitel tiskového odboru prezidentské kanceláře Petr Hájek. Klaus podpisem schválil i novelu zákona o podnikání na kapitálovém trhu. Stát podle ní bude moci poskytovat dotace Garančnímu fondu obchodníků s cennými papíry na vyplácení klientů zkrachovalých makléřských firem.

Peníze na protipovodňová opatření mají být převáděny do státních aktiv postupně až do roku 2012. Program prevence před záplavami počítá s použitím celkem 15 miliard korun. Devět miliard má být v příštích letech použito z úvěru od Evropské investiční banky. Dalších 2,2 miliardy korun půjde ze státního rozpočtu. Nejméně 500 milionů korun by měly představovat vlastní zdroje investorů.

Program má čtyři části. První je zaměřena na nádrže, druhá na vodní toky, zvyšování kapacity jejich koryt a jezů a budování ochranných hrází. Třetí podprogram má podpořit zvyšování bezpečnosti vodních děl a čtvrtý studie a průzkumy předcházející budování protipovodňových opatření. Peníze z prevence záplav navíc poslouží například na obnovu, odbahnění a rekonstrukce rybníků.

Na odškodňování klientů nemá Garanční fond obchodníků s cennými papíry po krachu několika makléřských firem dostatek peněz. Fond tak nebyl schopen dostát svým zákonným závazkům. Prezidentem podepsaná vládní novela má tuto situaci vyřešit a také zabránit sankcím ze strany Evropské komise. Ta by mohla ČR potrestat za nenáležité převedení směrnice o programech odškodnění investorů.

Garanční fond vznikl v roce 2001. Objem vyplacených zákonných náhrad zákazníkům zkrachovalých brokerských firem už se pohybuje kolem miliardy korun. Podle odhadů to ale ještě nebyla ani polovina celkové sumy. Fond měl nebo má na starosti odškodňování devíti případů. V minulosti se obrátil na stát, který mu poskytl půjčku, fondu ale stále chybí peníze. Vláda se proto nyní rozhodla pomoci fondu prostřednictvím dotace.

Prezident dnes také podepsal novelu koncesního zákona, která mimo jiné zpřesňuje, že hlavním bodem koncesní smlouvy není zhotovení stavby, ale stavební práce. Úprava souvisí s novelou zákona o veřejných zakázkách, kterou Senát v polovině ledna vrátil k projednání Poslanecké sněmovně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK