VERZE 2-ROZHOVOR-Unipetrol čeká provozní ztrátu za 4.kvartál

30.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává podrobnosti, komentáře, cenu...

...akcií)

Unipetrol <UNPEsp.PR> asi vykáže za čtvrtý kvartál provozní ztrátu kvůli nečekaně dlouhým odstávkám litvínovských provozů, řekl ve středu finanční ředitel Wojciech Ostrowski.

Ostrowski dále uvedl v rozhovoru pro Reuters, že firma může zvýšit dluh o 12 miliard korun, aby dosáhla cílové kapitálové struktury, a hotovost využít k investicím do akvizic a organického růstu či jej rozdělit mezi akcionáře. Rozhodnutí však zatím nepadlo.

Náklady na odstávky, jež se ve čtvrtém kvartále protáhly o několik týdnů kvůli výpadku dodávek vodíku, budou zřejmě výrazně vyšší než dříve oznámených 2,5 miliardy korun, řekl Ostrowski.

"Čtvrtý kvartál byl velmi, velmi špatný. Z pohledu EBIT (provozního zisku) bude čtvrtý kvartál negativní," dodal s tím, že letos očekává oživení díky stabilní poptávce a vyšší výrobní efektivitě.

Zlepšený provoz bez výraznějších výpadků by měl letos vykompenzovat i očekávané mírně slabší marže v petrochemii a rafinaci ropy, řekl Ostrowski.

Unipetrol v říjnu uzavřel litvínovské provozovny kvůli plánované modernizaci, vinou havárie se však odstávka protáhla o několik týdnů a zakousla se do hospodaření společnosti také proto, že zbrzdila rozjezd klíčových divizí s vyšší marží.

Za prvních devět měsíců vykázala firma provozní zisk 5,5 miliardy korun, meziročně vyšší o 21 procent, a to včetně jednorázové nákladové položky 1,2 miliardy na část odstávky, jež připadla na třetí kvartál.

AKVIZICE NEJSOU NA OBZORU

Ostrowski dodal, že firma ovládaná polským koncernem PKN Orlen <PKNA.WA> může navýšit dluh o 12 miliard korun poté, co splatila téměř všechny závazky po odprodeji aktiv, jež nepatřily do hlavních oborů její činnosti.

Unipetrol dříve uvedl, že rozdělí hotovost mezi akcionáře formou dividendy či zpětného odkupu akcií, pokud nenajde vhodné akviziční příležitosti.

"Myslím, že v tuto chvíli žádné takové plány (na akvizice) nejsou... Neslyšel jsem o akviziční příležitosti v našem regionu," dodal Ostrowski. "V tuto chvíli je na tom trh docela dobře, takže hodně firem přemýšlí o růstu, ne o prodeji svých aktivit."

Konkrétní plány však závisejí na podobě střednědobé růstové strategie, již by měla dozorčí rada Unipetrolu projednat koncem března. Ostrowski odmítl sdělit detaily navrhovaného plánu až do jeho schválení.

"Pokud se rozhodne... pro organický růst, rok po roce bez nějakých velkých skoků, znamená to, že možným scénářem je rozdělit peníze (akcionářům)," řekl Ostrowski, a potvrdil tak předchozí vyjádření firmy.

Ostrowski dodal, že hlavním cílem Unipetrolu je rozvíjet aktivity v oblasti petrochemie, ale možné investiční projekty nesdělil.

Rovněž zopakoval, že firma usiluje o další posílení sítě čerpacích stanic Benziny.

"Chtěli bychom postavit některé stanice, ale nijak mnoho, další bychom chtěli nakupovat jednu po druhé nebo, když bude příležitost, jako celek. Hledáme všechny způsoby, jak posílit svůj maloobchodní pilíř," dodal.

Akcie Unipetrolu končily středeční obchodování na 286 korunách, proti úterku slabší o 0,87 procenta, zatímco pražský index PX <.PX> posílil o 1,35 procenta.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK