Slovensko chce vyhlásit tendr na čtvrtého mobilního operátora

30.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 30. ledna (ČTK) - Slovensko možná bude mít čtvrtého mobilního operátora. Tamní telekomunikační úřad totiž oznámil, že zhruba do konce března spustí soutěž o volné frekvence, která může přitáhnout nového hráče na trh. Tendru se budou moci zúčastnit i současný operátoři Orange, T-Mobile a Telefónica O2.

Šéf telekomunikačního úřadu Branislav Máčaj řekl, že úspěšný uchazeč se pravděpodobně soustředí na poskytování rychlého mobilního připojení k internetu, nikoli na běžné hlasové služby. "Předpokládám, že vítěz se bude koncentrovat hlavně na data," řekl předseda úřadu.

O poskytování mobilních služeb v pásmu 870-876/915-921 megahertzů, které v minulosti využívala armáda, podle Máčaje už dříve projevila zájem jedna společnost. Údajně šlo o finanční skupinu, která působí na českém telekomunikačním trhu. Společnost Penta, která v Česku prostřednictvím firmy MobilKom provozuje síť U:fon, ale zájem odmítla.

"Nebudeme se ucházet o licenci. Soustředíme se na jiné země," řekl ČTK mluvčí Penty Martin Damko. Z trojice současných mobilních operátorů účast v soutěži nevyloučil T-Mobile. Orange připravovanou soutěž nechtěl komentovat a Telefónica O2, která na trh vstoupila zhruba před rokem, se rovněž blíže nevyjádřila.

Všechny společnosti mají povolení k poskytování mobilních služeb v sítích GSM v pásmu 900 a 1800 MHz, stejně jako pro sítě třetí generace UMTS. T-Mobile kromě toho poskytuje rychle mobilní připojení na internet v pásmu 450 MHz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK