Klaus posvětil novelu omezující rizika daňových úniků u biolihu

30.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. ledna (ČTK) - Novelu zákona o spotřebních daních, která má zabránit daňovým únikům při výrobě biopaliv, zejména při přimíchávání biolihu do pohonných hmot, dnes podepsal prezident Václav Klaus. Informoval o otm ředitel tiskového odboru prezidentské kanceláře Petr Hájek.

Klaus novelu posvětil 15 dní poté, co ji na mimořádné schůzi podpořila sněmovna. Senát se předlohou nechtěl zabývat. Poslanci změnili účinnost novely z původně navrhovaného 1. února na první den v měsíci následujícím po dni vyhlášení ve sbírce zákonů. Sněmovní zpravodaj Michal Doktor (ODS) dříve odhadl, že by novela mohla začít platit k 1. březnu.

Norma umožňuje účinněji kontrolovat proces přimíchávání biolihu do pohonných hmot. To má zabránit podvodníkům, aby z nižší sazbou daněného biolihu vyráběli alkohol a okrádali stát při placení spotřebních daní.

Předloha mimo jiné snižuje sazbu spotřební daně na takzvanou směsnou naftu, tedy takovou, která obsahuje nejméně 31 procent biosložky. Toto zvýhodnění podle důvodové zprávy potvrdila Evropská komise a platit může až do 30. června 2010.

Biolíh se do benzinu přimíchává od počátku roku. Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) již dříve opakovaně zdůraznil, že bez přijetí odpovídajících opatření v zákonech hrozí mimořádné daňové úniky. Podle Doktora riziko úniků vzniklo kvůli tomu, že se sněmovna loni dohodla na dřívějším přimíchávání biosložek do pohonných hmot.

Prezident dnes také podpisem stvrdil novelu zákona o zemědělství, podle níž bude tato norma nově upravovat také činnost Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF). Fond, který poskytuje dotace zemědělcům, byl založen pouze na základě usnesení vlády, což kritizoval Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ).

Novela také mění podmínky vracení dotace a penále Státnímu zemědělskému intervenčnímu fondu; úprava má podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče (ODS) odstranit přílišnou byrokracii a tvrdost zákona.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK