Americké akcie před rozhodnutím Fedu o úrocích klesaly

30.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. ledna (ČTK) - Americké akcie dopoledne klesaly. Trhy táhly dolů slabé výsledky hospodaření firem a obavy, zda očekávané snížení úrokových sazeb centrální bankou USA (Fed) může odvrátit recesi americké ekonomiky.

V poledne místního času (18:00 SEČ) index Dow Jones klesl o 50,56 bodu, tedy 0,41 procenta, na 12.429,74 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 5,30 bodu, čili 0,39 procenta, na 1357 bodů. Index technologického trhu Nasdaq ztratil 7,76 bodu, neboli 0,33 procenta, a obchodoval se za 2350,30 bodu.

Fed dnes na závěr dvoudenního zasedání rozhodne o dalším vývoji úrokových sazeb. Trhy očekávají, že banka sníží úroky o půl procentního bodu poté, co minulý týden v mimořádném kroku snížila základní úrokovou sazbu o tři čtvrtě procentního bodu na 3,5 procenta. Rozhodnutí banka zveřejní ve 20:15 SEČ. Snížení nákladů na úvěry pro podnikatele i spotřebitele by mělo podpořit ekonomiku a odvrátit recesi. Analytici se však začínají obávat, zda kroky Fedu budou pro odvrácení recese dostatečné.

Ztráty dnes zaznamenala internetová společnost Yahoo, protože její výhled příjmů byl horší, než analytici čekali. Výsledky hospodaření stáhly dolů i farmaceutickou společnost Merck.

Vládní zpráva dnes ukázala, že americká ekonomika rostla v posledním čtvrtletí loňského roku pomaleji, než se čekalo. Za celý loňský rok byl růst hrubého domácího produktu nejpomalejší za pět let, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK