Ekonom: Bakalova skupina RPG výrobce autotextilií Fezko nekoupí

30.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha/Strakonice 30. ledna (ČTK) - Skupina RPG podnikatele Zdeňka Bakaly nezíská strakonického výrobce textilií pro automobilový průmysl Fezko. Z plánovaného obchodu nakonec sešlo, přestože koupi textilky posvětil na počátku roku Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). V rozhovoru pro čtvrteční vydání týdeníku Ekonom to uvedl šéf Fezka Josef Blecha a následně to potvrdil i Vladimír Bystrov ze společnosti Bison & Rose, která mediálně zastupuje Bakalu.

K důvodům neuskutečnění transakce se Bystrov odmítl vyjádřit. "Tyto záležitosti nekomentujeme. Jediné, co mohu uvést, je, že se změnily podmínky na obou stranách," řekl týdeníku. V nejbližší době podle něj není pravděpodobné, že by se zástupci RPG a vlastníka Fezka vrátili za jednací stůl. Fezko ovládá nizozemská společnost Stark B.V., která sdružuje evropské a americké investory.

Podle dřívějších informací měl holding RPG prostřednictvím firmy RPG Automotive získat 100 procent textilního podniku a 91 procent ve společnosti Fezko servis. Pro RPG by šlo o zcela novou oblast podnikání, zatím skupina zastřešuje hlavně aktivity v těžebním průmyslu, realitách, energetice a dopravě. Bakala se ale poohlíží také po investicích v mediální sféře, zajímají ho hlavně elektronická média.

"Skupina RPG sleduje a zkoumá všechny investiční příležitosti, které by mohly dávat smysl," uvedl Bystrov. Momentálně ale prý není žádný obchod rozjednaný natolik, aby se o něm dalo hovořit.

O strakonickou firmu se v poslední době zajímalo více investorů, nakonec ale k prodeji nikdy nedošlo. Blecha předpokládá, že Fezko za loňský rok ohlásí rekordní konsolidované tržby za celou skupinu včetně slovenské dceřiné firmy ve výši přes 1,4 miliardy korun.

Fezko má kolem 500 zaměstnanců. Vyrábí hlavně potahy, látky pro dveřní výplně a hlavové a loketní opěrky. V roce 2006 firma utržila přes 1,3 miliardy korun a vyprodukovala 5,8 milionu metrů látek. Z toho 61 procent odebrala mladoboleslavská automobilka Škoda. Dcerou strakonické textilky je i společnost Tonak Nový Jičín, která vyrábí klobouky.

Skupinu RPG vlastní skupina mezinárodních institucionálních a soukromých investorů v čele s Bakalou. Významným podílníkem RPG je londýnský fond přímých investic Crossroads. Holding zahrnuje společnost New World Resources, která je stoprocentním vlastníkem černouhelné těžební společnosti OKD, železničního přepravce OKD Doprava a firmy DPB, jež se specializuje na distribuci metanu. Jen OKD předloni vytvořily čistý zisk 3,57 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK