Vláda souhlasila s návrhem novely na omezení plateb v hotovosti

30.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. ledna (ČTK) - Vláda souhlasila na svém večerním zasedání s poslaneckým návrhem na změnu zákona o omezení plateb v hotovosti. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval premiér Mirek Topolánek (ODS). Na druhou stranu podle něj vláda nesouhlasí s poslaneckým návrhem novely zákona o správě daní a poplatků, podle kterého by například měly finanční úřady zdůvodňovat svá rozhodnutí.

"Vláda vydala zamítavé stanovisko, protože tato problematika bude řešena v rámci nového zákona o daňovém řádu," uvedl Topolánek. Nový zákon již přichystalo ministerstvo financí. Bez ohledu na stanovisko vlády návrh projedná poslanecká sněmovna.

Naopak správným směrem podle premiéra jde návrh novely o omezení plateb v hotovosti. Novela mimo jiné navrhuje zrušit dolní desetitisícovou hranici pokuty za porušení povinnosti platit bezhotovostně. Zákon nařizuje, aby se platby nad 15.000 eur, tedy podle aktuálního kurzu asi 393.000 korun, uskutečňovaly pouze bezhotovostně.

Úřady podle zákona musely v minulosti udělovat desetitisícové pokuty i za relativně málo významná porušení zákona. "Mně nejde o nic jiného, než aby měl správce daně možnosti přiměřené," řekl již dříve Doktor ČTK. Fyzickým osobám Doktorův návrh snižuje horní hranici pokuty z pěti milionů na půl milionu korun.

Podle návrhu novely ohledně správy daní a poplatků nově také mohlo platit, že pokud správce daně po kontrole vyměří dodatečnou daň a poplatník se odvolá, bude mít toto odvolání nově odkladný účinek.

"Je to věc, kterou mají Slováci, mají ji i Poláci a při veškerém pozorování je to věc, která vede správce daně k daleko rychlejšímu rozhodování," řekl ČTK již dříve Doktor.

S podobným návrhem již jednou přišel a sněmovna ho podpořila. Do novely zákona se však současně dostal návrh, aby loterijní firmy včetně Sazky mohly uplatňovat nárok na odpočet daně z přidané hodnoty. Senát novelu vrátil a sněmovna jeho výhrady přijala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK