MfD: Poklesu příjmů by mohlo zabránit snížení sociálních odvodů

31.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. ledna (ČTK) - Snížení sociálních odvodů by mohla být jedna z variant, jak upravit daňový systém ve prospěch občanů. Jak píše Mladá fronta Dnes, změnami se nyní zabývají úřednici a daňoví experti. Podle schválené reformy má sice daň z příjmu příští rok klesnout na 12,5 procenta z nynějších 15 procent, kvůli úpravám odpočtů daně by si však většina lidí pohoršila.

Politici podle deníku propočítávají, jak daně změnit, aby lidem výplaty proti letošku neklesly. Například člověk s platem 12.000 korun by si v roce 2009 proti letošku pohoršil měsíčně skoro o 300 korun. "Pracujeme na tom, ale sazba daně má zůstat 12,5 procenta," uvedl poslanec a daňový expert ODS Michal Doktor.

Ve hře je podle deníku zvýšení slev, které si každý odečítá přímo z daně, na dítě či manželku, nebo snížení sociálního pojištění. Dnes na ně každý zaměstnanec odvádí osm procent z hrubé mzdy. První varianta by každému přilepšila k výplatě stejnou částku, druhá by byla výhodnější pro bohatší zaměstnance, píše MfD. "Nástrojů je celá škála a sociální pojištění je jedno z nich," poznamenal Doktor.

Sociální pojištění je ale největším zdrojem příjmů pro státní kasu, a politici tak budou při jeho snižování opatrní. Otázkou podle deníku také zůstává, zda se vůbec politici dohodnou na sazbě daně pro 2009 ve výši zatím schválených 12,5 procenta. Zachování této sazby prosazuje ODS, zatímco lidovecký ministr financí Miroslav Kalousek již dříve naznačil, že by se spokojil i s 15 procenty a vyššími slevami z daní, připomíná MfD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK