Fed snížil sazby o 50 bps, aby podpořil ekonomiku

31.01.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Americká centrální banka (Fed) ve středu večer snížila úrokové sazby o výrazných půl procentního bodu v soustavné snaze zarazit prudké...

...zpomalování ekonomiky, zasažené propadem trhu s bydlením a úvěrovou tísní.

Hlavní úroková sazba Fedu tak klesla na 3 procenta, nejnižší úroveň od června 2005. Stalo se tak pouhých osm dní poté, co centrální banka na mimořádném zasedání srazila sazby o 75 bazických bodů naráz.

Celková redukce hlavní sazby o 1,25 procentního bodu během necelých dvou týdnů patří mezi nejrazantnější uvolnění měnové politiky v moderní historii americké centrální banky.

"Fed se zjevně rozhodl, že jeho hlavní prioritou je zatáhnout za všechny záchranné brzdy, aby stabilizoval finanční trhy," řekla Lena Komileva, ekonomka ze společnosti Tullet Prebon v Londýně.

Středeční rozhodnutí měnového výboru, jež se všeobecně očekávalo, však nebylo jednomyslné. Proti byl prezident dallaského Fedu Richard Fisher, který dával přednost ponechání sazeb beze změny.

Americké akciové trhy v reakci na krok Fedu nejprve posílily, později během seance však smazaly zisky v čerstvých obavách z kreditní krize.

Index amerických blue chips Dow Jones <.DJI> uzavřel poklesem o 0,3 procenta na 12.442,83 bodu.

Oslabil také dolar stejně jako ceny amerických dluhopisů s dlouhodobým datem splatnosti, citlivé na inflaci.

Fed v doprovodném prohlášení uvedl, že kampaň uvolňování politiky, která od poloviny září stáhla hlavní sazbu v pěti krocích z počátečních 5,25 procenta, by měla odvrátit riziko recese. Ponechal si však otevřené dveře pro další kroky.

"Dnešní měnověpolitický krok, spolu s kroky přijatými dříve, by měl do budoucna pomoci podpořit mírný růst a zmírnit rizika pro ekonomickou aktivitu. Rizika pro růst na dolní straně nicméně zůstávají," uvedla centrální banka.

Po snížení sazeb dne 22.ledna ovšem Fed zmínil "znatelná rizika na dolní straně pro růst". Podle analytiků vypuštění slova "znatelná" naznačuje, že centrální bankéři se po svých razantních krocích již cítí lépe.

[WASHINGTON/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK