Akcie v Japonsku výrazně zpevnily

31.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 31. ledna (ČTK) - Ceny akcií na burze v Tokiu výrazně vzrostly a k ziskům přispěly vedle exportních firem hlavně akcie bankovních titulů. Z velké části pomohl vývoj ve Spojených státech, kde centrální banka snížila základní úroky a kde polevují obavy z eskalace problémů v bankovním sektoru. Na devizovém trhu se kvůli poklesu úrokových sazeb podle očekávání snižuje kurz dolaru.

Index Nikkei 225 si připsal 247,44 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 1,85 procenta na hodnotě 13.592,47 bodu. Podobně širší index Topix vzrostl o dvě procenta na 1346,31 bodu.

Výrazně se zvýšil například kurz akcií automobilky Toyota Motor, která patří k velkým exportérům a vyváží především do USA. Akcie si připsaly asi 5,4 procenta a výrazně přispěly k růstu celého trhu. Elektrotechnický obr Sony zpevnil o 3,6 procenta a tříprocentní zisk měly také akcie společnosti Hitachi.

Americká centrální banka (Fed) ve středu snížila základní úrok o půl procentního bodu na rovná tři procenta, a dala tak najevo odhodlání učinit maximum pro to, aby se největší ekonomika světa vyhnula recesi. Za osm dní se tak základní úrok snížil o 1,25 procentního bodu, což je svým rozsahem a časovým odstupem jedno z nejvýraznějších snížení sazeb.

Americké akcie na snížení úroků zareagovaly silným růstem, před koncem obchodování se ale zisků vzdaly kvůli zprávám, že ratingové agentury zřejmě sníží bonitu hypotečních zástavních listů a dalších cenných papírů, jejichž ceny jsou odvozeny od hypoték. To by se dotklo i dvou největších amerických firem, které pojišťují obligace, tedy Ambac a MBIA.

Negativní dopady těchto zpráv ale netrvaly dlouho. Investiční společnost Warburg Pincus totiž později dokončila první část investice do společnosti MBIA, k níž se zavázala loni v prosinci. Warburg investuje až miliardu USD a zatím do firmy vložil 500 milionů dolarů. Za jednu akcii zaplatil 31 USD, bez ohledu na to, že na trhu se akcie prodávají asi za 14 dolarů.

"Nálada na trhu je teď nesmírně citlivá na špatné zprávy. To znamená, že podobné informace zastíní ty dobré zprávy, jakými bylo snížení úrokových sazeb v USA. To nějaký čas potrvá," poznamenal ředitel investiční strategie ve společnosti Marusan Securities Takaši Ušio.

Na devizovém trhu se podle očekávání snižoval kurz dolaru, který se kvůli nízkému úročení stává čím dál méně atraktivní pro zahraniční investory. Vůči švýcarskému franku dolar klesl na vůbec nejnižší hodnotu v zaznamenané historii. Fed totiž upozornil, že pokud bude ekonomika dál prudce slábnout, sáhne k dalšímu snížení sazeb.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,4885 USD a dále oslabil z předchozích 1,4765 USD, kde byl ve středu. Na paritě s japonským jenem klesl na 106,46 ze 106,78 JPY, avšak euro k jenu vystoupilo na 158,47 z předchozího kurzu 157,64 JPY. Dolar proti franku klesl na 1,0820 z 1,0933 CHF, kde byl ve středu. Během dne se ale dostal až na 1,0814 CHF.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK