Indexy Dow Jones, Nasdaq klesly kvůli makrodatům

18.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Indexy Dow Jones a Nasdaq v pátek sklouzly kvůli obavám o spotřebitelské výdaje poté, co index spotřebitelské důvěry spadl na 16leté dno a...

...maloobchodní firma Best Buy <BBY.N> varovala, že počty zákazníků po svátcích opadly.

Širší index S&P 500 však dosáhl drobného zisku zejména díky potravinářským titulům, jimž pomáhala zpráva, že firma Berkshire Hathaway Warrena Buffetta koupila podíl ve společnosti Kraft Foods <KFT.N>.

Campbell Soup <CPB.N> a H.J. Heinz <HNZ.N> zároveň poskytly uklidňující výhledy zisku na letošní rok.

Všechny tři společnosti vzrostly o více než 5 procent.

Best Buy, jednička na poli elektroniky, stahovala níž další maloobchodníky svým hodnocením slabší povánoční poptávky. Akcie Best Buy odepsaly 2,5 procenta, zatímco konkurenční Circuit City <CC.N> spadla o 5 procent.

Index spotřebitelské důvěry Spojených států v únoru podle předběžných údajů Michiganské univerzity spadl na nejnižší hodnotu od února roku 1992, jež zároveň odpovídá úrovním důvěry během předchozích ekonomických recesí.

K pochmurné náladě přispěla také data o slabší průmyslové výrobě ve státu New York a obavy o stabilitu dluhopisových pojišťoven.

"Údaje o sentimentu nejsou povzbudivé," řekl Michael Metz, šéf investic u firmy Oppenheimer & Co v New Yorku. "Je úžasné, že se trh tváří v tvář těmto špatným zprávám takhle držel, ale bohužel je to pořád jen špička ledovce. Myslím, že během roku nás čeká ještě mnohem více potíží."

Index blue chips Dow Jones <.DJI> oslabil o 0,23 procenta na 12.348,21 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> přidal 0,08 procenta na 1349,99 bodu. Technologický index Nasdaq Composite <.IXIC> odepsal 0,46 procenta na 2321,80 bodu.

Za celý týden přidaly indexy S&P 500 a Dow Jones shodně 1,4 procenta, zatímco Nasdaq vyšplhal o 0,7 procenta.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK