Válka DVD formátů končí, spotřebitelé se radují

18.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Blížící se konec války formátů DVD nové generace v pondělí podpořil akcie vítězné Sony, výrobce systému Blu-ray, ale i Toshiby z tábora...

...poraženého HD DVD. Spotřebitele potěšil konec zmatku kolem toho, na kterých discích budou vycházet filmy s vysokým rozlišením.

Toshiba <6502.T> vyskočila o 5,7 procenta po víkendové zprávě zdroje, že plánuje ukončit výrobu technologie HD-DVD, Sony <6758.T> přidala 1 procento.

Vítězství Blu-ray znamená, že zájemci o ostřejší obraz u filmů na DVD s vysokým rozlišením si už nemusí vybírat mezi nekompatibilními formáty a neriskují tak, že zůstanou trčet s ekvivalentem Betamaxu – video technologie firmy Sony, jež v osmdesátých letech prohrála s formátem VHS.

Existence jediného formátu by také měla pomoci urychlit přechod k nové technologii na trhu DVD s celkovým objemem 24 miliard dolarů.

"Nemá smysl, aby v tom Toshiba pokračovala," řekl Koiči Ogawa, hlavní portfoliový manažer u Daiwa SB Investments. "Musí omezit ztráty a soustředit své zdroje na slibné činnosti."

Oba systémy umožňují záznam ve vysokém rozlišení, ale rostoucí podpora od Hollywoodu a velkých amerických maloobchodníků, jako je Wal-Mart Stores <WMT.N>, poskytla variantě Blu-ray drtivý náskok.

HOLLYWOOD CHCE BLU-RAY

Lednový přechod studia Warner Brothers s jeho ohromnou filmotékou posunul podíl hollywoodských filmů v táboře Blu-ray na robustních 70 procent.

Čerstvé údaje o prodeji ukazují, že mnozí spotřebitelé systém HD DVD, jejž podporoval také Microsoft <MSFT.O>, již odepsali.

Blu-ray shrábnul v týdnu po lednové zprávě Warner Brothers 93 procent z prodeje DVD hardwaru nové generace v Severní Americe, ukázala data NPD Group.

Další výzkumná firma BCN uvedla, že v posledním loňském kvartále patřilo rekordérům firem Sony, Matsushita a Sharp 96 procent japonského trhu.

Oba formáty používají modré laserové paprsky, jež mají kratší vlnovou délku než červené ze současných přehrávačů DVD, což umožňuje ukládat na disky až pětkrát více dat.

Toshiba prosazovala svůj formát jako úspornější pro celý sektor, protože dovoluje opětné využití části stávajícího vybavení pro výrobu DVD, ale disky Blu-ray mají větší kapacitu.

Toshiba pravděpodobně ztratí kvůli rušení produkce svého formátu a dalším krokům stovky milionů dolarů, uvedla japonská veřejnoprávní televizní stanice NHK.

Analytici však firmu vysoce ocenili za to, že s HD DVD končí pouhé dva roky po uvedení prvních přehrávačů na trh. Sony se s Betamaxem trápila více než deset let.

[TOKIO/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK