Firmy si stěžovaly na tendry lesů, nezaplatily ale kauci

18.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 18. února (ČTK) - Antimonopolní úřad zastavil bez výsledku část správních řízení ohledně sporných tendrů Lesů České republiky (LČR). Některé lesnické firmy nezaplatily povinnou kauci, úřad se tak jejich podněty nebude zabývat, sdělila dnes ČTK místopředsedkyně Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Jindřiška Koblihová. Doplnila, že dalšími návrhy firem se ÚOHS stále zabývá. LČR už přitom podepsaly většinu dotyčných smluv.

Minulý týden měl státní podnik uzavřeno 98 procent smluv. To znamená, že pokud ÚOHS najde ve výběrových řízeních chyby, bude moci maximálně uložit pokutu, ale výsledky tendrů už nepůjde změnit.

Soutěže lesníků přitom v posledních letech patří k nejproblematičtějším. Ve sporu o miliardy korun figurují dvě lesnické skupiny. Firmy ze Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství odváděly větší část prací ve státních lesích do roku 2006, zakázky získaly ještě bez řádných výběrových řízení. LČR ale po konzultaci s ÚOHS zavedly nový systém tendrů a původní smlouvy zrušily. Sdružení s tím nesouhlasilo. Naopak Česká asociace podnikatelů v lesním hospodářství byla pro.

Po řadě problémů pak státní podnik vypsal tendry pro roky 2008 až 2010. Rozdělil je na dvě skupiny - v jedněch si budou LČR vytěžené dřevo prodávat samy, ve druhých budou prodávat přímo těžařské firmy. Antimonopolní úřad se věnuje oběma skupinám. O prvním balíku, kde si budou LČR vytěžené dřevo prodávat samy, už jednou rozhodl. Žádné problémy nenašel, teď se ale zakázkami zabývá znovu, protože dostal několik odvolání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK