CCS neporušila loňským zvýšením poplatků zákon, rozhodl ÚOHS

18.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 18. února (ČTK) - Česká společnost pro platební karty (CCS) zdražila poplatky pro provozovatele benzinek oprávněně. Antimonopolní úřad soudí, že k tomu měla důvody, a zamítl tak stížnosti některých pumpařů. Problém úředníci nevidí ani v novém systému množstevních slev pro kartový prodej pohonných hmot. ČTK to dnes sdělil šéf sekce hospodářské soutěže ÚOHS Robert Neruda.

Pumpařům v čele se Společenstvím čerpacích stanic v ČR se nelíbilo, jak jim CCS poskytuje množstevní slevy. Stanovuje poplatky podle výše obratu uskutečněného při prodeji přes karty CCS. Při rostoucím obratu výše poplatku klesá. Antimonopolní úřad ale zjistil, že slevy jsou spravedlivě nastaveny - prodejci se stejným obratem platí stejně.

"V nových smlouvách byly naopak narovnány předchozí rozdíly, které mezi jednotlivými prodejci pohonných hmot v minulosti existovaly," doplnil Neruda.

V systému CCS je zapojeno asi 2300 čerpacích stanic, pro pumpaře představuje bezhotovostní tankování s kartou CCS zhruba kolem pětiny prodaného paliva.

Benzinky hovořily o zneužití dominantního postavení i v souvislosti se zvyšováním cen. Loni vzrostly po deseti letech asi o 25 procent. ÚOHS ale zjistil, že CSS v posledních letech za některé služby doplácela. "Část navýšení poplatků tak pokrývá dosavadní růst nákladů a další část má jít na vrub investičně náročné výměny celé sítě terminálů v souvislosti s připravovanou evropskou direktivou o e-platebních systémech.

CCS předloni koupila americká společnost FleetCor. Karetních systémů pro bezhotovostní platby u čerpacích stanic funguje v Česku více. Velcí prodejci jako Benzina nebo Shell nabízejí vlastní karty, které lze ale využívat jen u jejich pump. U benzinek mohou také řidiči platit klasickými bankovními kartami. Držitelé karty CCS ale mohou dostávat pravidelné výpisy o místech a časech tankování a množství odebraných paliv. Firmy tak mají přehled o pohybu svých vozů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK