Britská vláda předložila zákon pro znárodnění Northern Rock

18.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. února (ČTK) - Britská vláda dnes navrhla zákon, který jí poskytne pravomoci pro znárodnění bank. Cílem návrhu ministra Alistaira Darlinga je připravit půdu pro znárodnění krachující hypoteční banky Northern Rock. Vláda v neděli rozhodla, že Northern Rock dočasně převede pod státní kontrolu.

Tomuto kroku dala přednost před dvěma nabídkami na převzetí banky - od společnosti Virgin Group miliardáře Richarda Bransona a týmu manažerů banky.

Darling dnes bude zákon a kroky vůči Northern Rock obhajovat v parlamentu. "Cílem (nové legislativy) je udržet stabilitu britského finančního systému v situaci, kdy je podle ministerstva financí tato stabilita závažně ohrožována," uvádí se v návrhu zákona. Záměrem také je poskytnout ochranu veřejným zdrojům v situaci, kdy stát bance zajistil finanční pomoc.

Northern Rock je největší britskou obětí hypoteční krize v USA. Vláda už na podporu banky vynaložila zhruba 25 miliard liber (asi 843 miliard Kč). Znárodnění Northern Rock je první velký případ převodu firmy do státních rukou v Británii od 70. let.

Zásah vlády kritizuje tisk, opozice i akcionáři banky. Ti si stěžují, že vláda jim chce konfiskovat majetek bez dostatečné kompenzace, a chystají žaloby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK