ČOI: Některé reklamy na úvěry klamou spotřebitele

18.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. února (ČTK) - Někteří poskytovatelé spotřebitelských úvěrů stále porušují zákon a v reklamách neuvádí roční procentní sazbu nákladů na spotřebitelský úvěr (RPSN), pomocí které mohou spotřebitelé porovnat výhodnost úvěrů. Česká obchodní inspekce loni v listopadu a prosinci, kdy zájem o půjčky každoročně výrazně roste, odhalila tento nedostatek ve 14 procentech kontrolovaných reklam na spotřebitelské úvěry.

"Prověřeno bylo celkem 168 různých reklam a nabídek, z nichž 144 nebylo po vyhodnocení v rozporu se zákonem. V případě 24 reklam a nabídek pocházejících od 21 různých subjektů bylo zjištěno porušení zákona," řekla mluvčí ČOI Miloslava Fléglová. Nabídky podle Fléglové obsahovaly úrokovou sazbu nebo jiné údaje týkající se nákladů na úvěr, a proto měl být jejich součástí rovněž ukazatel RPSN nebo příklad jeho výpočtu. U žádné z 24 závadných reklam však tato povinnost nebyla splněna.

"Na základě výsledků kontrolní akce probíhá v současnosti u 21 kontrolovaných osob šetření. Vzhledem k tomu, že správní řízení nebyla dosud ukončena, nelze uvést ani výši uložených sankcí," uvedla Fléglová, podle které by se zájemci o půjčku měli velmi podrobně seznámit s podmínkami nabídky spotřebitelského úvěru nebo jeho zprostředkování a žádat maximum informací. "Jakákoliv nepozornost se může nepříjemně prodražit," upozornila.

Informace o zákonu a podmínkách úvěrových smluv, a to včetně kalkulačky na výpočet celkové výše RPSN nabízeného úvěru, lidé najdou na internetových stránkách www.coi.cz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK