Akcie na pražské burze při slabých obchodech přidaly 1,7 pct

18.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. února (ČTK) - Pražská burza výrazně posílila a získala zpět téměř celou ztrátu z pátku. Akcie v tuzemsku podle makléřů následovaly hlavně západoevropské akciové trhy a reagovaly na blížící se zveřejňování výsledků firem za loňský rok. Objem obchodů ale byl hluboko pod ročním průměrem. Hlavní index PX přidal 1,74 procenta na 1568,5 bodu. Výsledky zveřejnila burza.

K více obchodovaným patřily akcie operátora Telefónica O2, které zpevnily o 2,33 procenta na 519,3 koruny. Loňský čistý zisk Telefóniky by měl podle předpokladů analytiků být o zhruba čtvrtinu meziročně vyšší a pohybovat se kolem deseti miliard korun. Dividenda by mohla překročit 40 korun na akcii. Výsledky firma zveřejní ve čtvrtek.

Akcie bank vyrostly o více než dvě procenta podpořené i zprávami o mohutných investicích Kataru do finančních institucí, například nákupu akcií Credit Suisse Group. Akcie Komerční banky si polepšily o 2,14 procenta na 3813 korun a banky Erste o 2,11 procenta na 967,5 koruny.

Akcie autobazaru AAA Auto získaly 3,04 procenta na 25,42 koruny a odrazily se z cenového dna, kam spadly po zprávách o nečekané ztrátě firmy v loňském roce. Společnost Atlantik finanční trhy se rozhodla zrušit nákupní doporučení pro akcie AAA Auto a nové vydat až po zveřejnění výsledků hospodaření AAA Auto v loňském roce.

Akcie petrochemické skupiny Unipetrol zpevnily o 0,93 procenta na 294,2 koruny. Firma KBC Securities snížila roční cílovou cenu k akciím Unipetrolu na 302,5 koruny z 316,2 koruny a ponechala akciím Unipetrolu neutrální investiční doporučení "držet". Analytici varovali před zhoršením marží v odvětví.

Celkové obchody v obchodním systému SPAD pro nejlepší akcie činily 1,32 miliardy korun, denní 12měsíční průměr byl přes 3,9 miliardy korun. Důvodem slabé účasti zejména zahraničních investorů byl i svátek ve Spojených státech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK