EP chce vyšetřovat supermarkety kvůli nízkým cenám pro dodavatele

18.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 18. února (zpravodaj ČTK) - Evropský parlament odsoudil praktiky supermarketů, které stlačují výkupní ceny pro dodavatele a zároveň vyzval Evropskou komisi, aby zahájila jejich vyšetřování. Chování obchodních řetězců prý rovněž zhoršuje podmínky zaměstnanců, vede ke ztrátě rozmanitosti v nabídce potravin a má negativní dopad na ochranu životního prostředí.

"Ačkoli některé členské státy EU zavedly vnitrostátní předpisy, jejichž snahou je omezit takové zneužívání, velké supermarkety ve své působnosti stále více překračují hranice jednotlivých států," uvedli poslanci.

Evropský parlament po komisi chce, aby vyšetřila, jaké důsledky s sebou nese koncentrace supermarketů v Evropské unii pro malé podniky, dodavatele, pracovníky a spotřebitele, a aby posoudila veškeré případy zneužívaní kupní sily, které mohou z této koncentrace vyplývat. Zákonodárci výkonný orgán unie rovněž požádali, aby připravil vhodnou legislativu, která by ochránila nejen dodavatele a zaměstnance, ale i spotřebitele.

Deklarace EP není nikterak závazná. Je to pouze doporučení pro Evropskou komisi. Poslanci jej přijali jako takzvané písemné prohlášení, které podepsalo 439 europoslanců, tedy nutná nadpoloviční většina.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK