ÚOHS chce, aby kartel spořitelen posoudil NSS

19.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 19. února (ČTK) - Údajný kartel šesti českých stavebních spořitelen bude po krajském soudě řešit také Nejvyšší správní soud (NSS). Obrátil se na něj antimonopolní úřad, který firmám vyměřil pokutu 55 milionů korun. Brněnský krajský soud sankci začátkem roku zrušil s tím, že se spořitelny ničeho nezákonného nedopustily. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) s tím ale nesouhlasí a podal kasační stížnost, řekl mluvčí úřadu Kristián Chalupa.

Správnímu soudu trvá běžně vyřízení případu kolem 200 dní. Pokud by rozsudek nižší instance zrušil, pokuta by opět platila. V opačném případě musí ÚOHS vydat nové rozhodnutí, které se bude řídit stanoviskem krajského soudu, a bude tedy bez pokuty.

Českomoravská stavební spořitelna, Stavební spořitelna ČS, Modrá pyramida, Raiffeisen, Hypo a Wüstenrot měly přitom původně zaplatit téměř půl miliardy korun. ÚOHS pak ale sám sankci opakovaně snížil, nejprve na 201 milionů a později na 55 milionů Kč. Ani tato částka ale nebyla podle krajského soudu adekvátní. Nedovolené vyměňování informací, za které společnosti dostaly pokutu, se nepodařilo prokázat, míní soudci.

Jak se k případu postaví NSS, nelze odhadovat. V poslední době dává ve sporech ÚOHS a soudu většinou zapravdu úředníkům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK