Česká měna posílila k dolaru, vůči euru stagnuje

19.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. února (ČTK) - Koruna se spolu s ostatními středoevropskými měnami ráno pokusila posílit. Během dopoledne se ale vrátila na 25,26 Kč/EUR, kde stála v pondělí. K dolaru díky pohybu na eurodolaru posílila až na 17,08 Kč/USD, nyní se kurz stahuje na 17,15 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Tón dnešnímu obchodování udává pokles akciových trhů ve světě, který je reakcí na další odpisy Credit Suisse a následný pokles bankovního sektoru. Během dne by právě tento faktor měl na korunu i okolní měny působit mírně negativně," uvedl analytik Patrie Tomáš Vlk.

Dolar se propadl vůči euru nad hranici 1,4700 USD/EUR, aktuálně se kurz pohybuje na 1,4720. Opět se do popředí dostává otázka recese a reakce americké centrální banky dalším snížením sazeb. "Jde však hlavně o hru očekávání za situace, kdy žádné důležité statistiky z americké ekonomiky nevycházejí. Odpoledne jsou na programu jen méně důležitá data," poznamenal Vlk.

Také analytik Next Finance Vladimír Pikora naznačil, že klid ve světě bude tlumit i domácí obchodování. Z technického pohledu je podle něj koruna stále zralá na korekci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK