Dolar sjíždí na 2týd dno k euru, slábne vůči jenu

19.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Dolar v úterý klouzal na dvoutýdenní dno k euru a oslaboval také vůči jenu, zatímco předpoklad růstu úrokových sazeb v Austrálii podporoval měny...

...s vyšším úrokovým výnosem.

Australský dolar šplhal vůči svému americkému protějšku na tříměsíční vrchol. Zápis z měnového zasedání australské centrální banky (RBA) podpořil dohady, že bude možná pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb poté, co je v únoru zvedla o čtvrt procentního bodu na 7,0 procenta, nejvyšší úroveň za 11 let.

Rostla tak poptávka po carry obchodech, v nichž investoři používají prostředků z půjček v nízkoúročených měnách jako jen k nákupu měn a aktiv s vyšším úrokovým výnosem. Novozélandský dolar vyskočil na sedmiměsíční maximum vůči americkému jmenovci.

V 10:50 stoupal australský dolar AUD=> o 0,7 procenta na 0,9207 dolaru, nejvýš od začátku listopadu, a novozélandský dolar <NZD=> posiloval na 0,7981 dolaru.

"Klíčovým důvodem pro posilování vysokoúročených měn je zápis RBA, jenž ukázal, že se tam diskutovalo o zvýšení sazeb o 50 bazických bodů," řekl Michael Klawitter, devizový stratég u Dresdner Kleinwort ve Frankfurtu.

Euro mezitím rozšiřovalo zisky k dolaru s tím, jak obavy z dalších odpisů u velkých amerických bank podrývaly sentiment ohledně ekonomiky Spojených států a posilovaly spekulace o dalším uvolňování měnové politiky tamější centrální banky (Fed).

Dolar ubíral 0,4 procenta na 1,4715 za euro <EUR=>, zatímco vůči japonské měně odepisoval 0,5 procenta na 107,62 jenu <JPY=>. Euro mírně oslabovalo na 158,36 jenu <EURJPY=>.

"Euro k dolaru roste s tím, jak trh dál započítává očekávání dalšího negativního vývoje v makroekonomice Spojených států a vyhlídky na opětovný pokles sazeb," řekl Jeremy Stretch, stratég z Rabobank.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK