Americká ropa roste na dohled hranice 98 USD/barel

19.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Ceny americké ropy v úterý stoupaly na měsíční maximum poblíž hranice 98 dolarů za barel, když je vzhůru táhly obavy z nedostatečných dodávek...

...

Ve 12:25 rostl barel americké ropy <CLc1> o 1,98 dolaru na 97,50 dolaru, londýnský Brent <LCOc1> přidával 1,44 dolaru na 96,35 dolaru za barel.

Trh je napjatý kvůli roztržce mezi Venezuelou, členskou zemí kartelu OPEC, a největší ropnou firmou světa Exxon Mobil <XOM.N>.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) však uvedla, že podle jejího názoru je na trhu ropy dostatek a kartel nečeká, že by zvyšoval dodávky. Možná je dokonce sníží.

"Dva týdny před zasedáním kartelu OPEC nevíme, co udělají," řekl Olivier Jakob z konsultantské firmy Petromatrix.

Prezident konference OPEC Šakíb Chelíl řekl v pondělí agentuře Reuters, že "produkce se nezvýší - buď klesne, nebo zůstane stejná".

Ceny černého zlata začaly stoupat minulý týden poté, co Venezuela zastavila kvůli právnímu sporu dodávky pro Exxon Mobil, ale prozatím se vyvarovala toho, aby šířeji narušila export do Spojených států.

Venezuelský prezident Hugo Chávez v neděli řekl, že by Caracas mohl zažalovat firmu Exxon Mobil kvůli nezaplacené dani z ropy, a zopakoval hrozbu, že zarazí dodávky pro Spojené státy.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK