Credit Suisse odhaluje odpisy 2,85 mld dolarů

19.02.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Credit Suisse <CSGN.VX> odepsala 2,85 miliardy dolarů z hodnoty investic jištěných aktivy a zjistila chybná oceňování a označování pozic ve...

...svém účetnictví. Švýcarská banka to oznámila v úterý a její akcie spadly až o 10 procent.

Banka uvedla, že jí zmíněné odpisy umažou z čistého zisku za první čtvrtletí jednu miliardu dolarů, vezmou-li se v úvahu daňové úlevy a zrušení některých zaměstnaneckých bonusů. Navzdory této nákladové položce banka očekává, že se udrží v černých číslech.

Odpisy a chyby v účetnictví Credit Suisse jsou zatím poslední z řady šokujících zpráv od předních světových bank. Konkurenční UBS <UBSN.VX> nedávno oznámila další obrovská rizika spojená s méně kvalitními úvěry, zatímco francouzská Société Générale <SOGN.PA> odhalila dosud nevídaný obchodní skandál.

"Je to katastrofa," řekl analytik Peter Thorne ze společnosti Helvea. "A mohla by to být jen špička ledovce."

Na rozdíl od UBS, kterou zatím postihly odpisy ve výši 18 miliard dolarů, některých velkých amerických bank jako Citigroup <C.N> and Merrill Lynch <MER.N>, Credit Suisse až dosud procházela kreditní krizí relativně bez úhony.

"Ti, kdož se domnívali, že určité banky jako Credit Suisse jsou 'z lesa venku', by měli zbystřit," uvedl Chris Wheeler, bankovní analytik z Bear Stearns.

Credit Suisse v prohlášení uvedla, že nákladové položky odrážejí "významný nepříznivý vývoj na trzích v letošním prvním kvartále".

Mluvčí banky řekl, že není schopen číselně vyjádřit, jak velký vliv měly účetní chyby a omyly na objem odpisů.

Odpisy se týkají celé škály rizikových produktů Credit Suisse od komerčních i retailových cenných papírů jištěných hypotékami (CMBS, RMBS) po zajištěné dluhové obligace (CDO).

CDO jsou takzvaně přebalené cenné papíry výrazně zatížené rizikem spojeným s méně kvalitními hypotékami, jejichž hodnota se v poslední době zhroutila kvůli platební neschopnosti rekordního množství dlužníků.

Minulý týden Credit Suisse uvedla, že její hrubá expozice v CMBS činí 25,9 miliardy švýcarských franků (23,5 miliardy dolarů), riziku rezidenčních hypoték 8,7 miliardy franků a riziku CDO 2,7 miliardy franků.

Současně vykázala čistý zisk za čtvrtý kvartál 1,33 miliardy franků a snížila výši loňských odpisů spojených s méně kvalitními úvěry na 2 miliardy franků.

Credit Suisse v úterý dodala, že uspořádá telekonferenci s analytiky a novináři v 15:00 SEČ.

[CURYCH/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK