Vienna Insurance Group zřídí vlastní zajišťovnu se sídlem v Praze

19.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 19. února (zpravodaj ČTK) - Rakouský pojišťovací koncern Vienna Insurance Group (VIG), který v Česku působí prostřednictvím pojišťoven Kooperativa a Česká podnikatelská pojišťovna (ČPP), se rozhodl založit vlastní zajišťovnu a umístit její sídlo do Prahy. Oznámil to dnes ve Vídni Günter Geyer, generální ředitel rakouské pojišťovny Wiener Städtische, která je hlavním subjektem skupiny. VIG na začátku tohoto měsíce vstoupila jako první pojišťovací společnost na pražskou burzu.

Zřízení zajišťovací společnosti, tedy jakési pojišťovny pojišťoven, je mimořádný krok, protože těchto společností není ve světě mnoho. V Rakousku například není žádná, a tak její umístění do Prahy je projevem ocenění významu a podílu českého pojišťovacího trhu na celkových aktivitách skupiny, uvedl Geyer.

Nová zajišťovna by měla plně fungovat již od příštího roku. Bude pro začátek vybavena vlastním kapitálem ve výši 100 milionů eur a cílem je dosáhnout v příštích dvou až třech letech objemu pojistného kolem 300 milionů eur.

VIG je nyní zastoupena již ve 23 zemích převážně střední a východní Evropy, kde působí prostřednictvím více než 40 pojišťoven. Tito zahraniční členové skupiny se podílejí již 60 procenty na celkovém výběru pojistného ve skupině, v Rakousku je realizováno 40 procent. Česká republika je nejvýznamnějším zahraničním trhem skupiny a podílí se na celkovém objemu pojistného zhruba 20 procenty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK