Banky se snaží podpořit prodej hypoték, snižují úroky

19.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. ledna (ČTK) - Banky snižují úrokové sazby u hypoték, Důvodem je především snaha podpořit další obchody, které jsou v tomto období tradičně slabší. K České spořitelně se v tomto týdnu připojila Hypoteční banka a ČSOB, které snížily u pětileté fixace sazbu na 5,14 procenta. Vyplývá to z informací od jednotlivých bank.

Vedle nižších úrokových sazeb se snaží banky podpořit prodej i například odpuštěním poplatku za zpracování úvěru, který může činit až desetitisíce korun. Například Hypoteční banka od 18. února do 18. března tento poplatek, který může být až 25.000 korun, nebude novým klientům účtovat. Od února do konce června neúčtuje poplatek za zpracování hypotéky Raiffeisenbank.

"Snížením úrokových sazeb jsme se rozhodli podpořit prodej hypoték v období, které bývá obvykle slabší. U tříletých a pětiletých fixací jsme již na začátku roku přistoupili k sjednocení úrokové sazby, obě dvě nyní nabízíme za stejnou úrokovou sazbu. Výši sazeb navíc garantujeme pro všechny klienty," uvedl Jan Klouček, který má v ČSOB na starosti úvěry na bydlení.

Již na počátku února se jako první rozhodla úroky snížit Česká spořitelna. Banka sjednotila sazby na jeden, tři a pět let, a to na 4,99 procenta. "Podnětem ke změnám bylo jednak snížení cen zdrojů, zejména v delších fixacích, a dále sjednocení cen zdrojů pevných sazeb. Z toho důvodu jsme nastavili stejnou úrokovou sazbu pro jednoletou až pětiletou fixaci," uvedl tehdy zástupce ředitele úseku rozvoje obchodu Pavel Kühn. Podle něj ale nadále platí, že obecně úrokové sazby porostou.

Podle zjištění ČTK hypoteční banky zaznamenaly od počátku letošního roku nižší zájem o hypotéky než loni. Meziroční tempo růstu prodeje nových hypotečních úvěrů bankám v lednu většinou kleslo k 20 procentům, zatímco loni v lednu nebylo výjimkou ani dvojnásobné zvýšení obchodů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK