Co týden dal?

14.03.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Ceny v únoru opět vzrostly, nezaměstnanost naopak klesá. Finanční arbitr chce rozšířit svoji působnost. Centrální banky nejvyspělejších zemí světa podpoří finančně globální ekonomiku a inflace v Číně je nejvyšší za posledních 12 let. To jsou jen některé z událostí právě uplynulého týdne.

Posledních 7 dní ve světě

  • Americká centrální banka podpoří největší světovou ekonomiku dalšími penězi. Komerčním bankám chce v březnu poskytnout až 100 miliard dolarů na běžný provoz, a zmírnit tak dopady krize na úvěrových trzích. Také ve spolupráci s centrálními bankami nejvyspělejších zemí světa podpoří globální ekonomiku částkou až 200 miliard dolarů (zhruba 3,3 bilionu Kč). Jde o peníze na zmírnění dopadů úvěrové krize, která řadě komerčních bank znemožňuje efektivní fungování.
  • Míra inflace v Číně v únoru vystoupila na 8,7 procenta, a dostala se tak nejvýše za téměř 12 let. Růst je výraznější než čekali analytici, kteří po lednové inflaci 7,1 procenta předpovídali výstup k osmi procentům. Podle agentury AP tak hrozí, že před olympiádou mohou být v Číně i sociální nepokoje.
  • Francouzská banka Société Générale, která v České republice vlastní Komerční banku a v současné době se vzpamatovává z odpisů za miliardy eur, bez problémů prodala nové akcie. Emise nových akcií, které přednostně získají současní majitelé, bance podle plánu vynesla asi 5,5 miliardy eur (zhruba 138 miliard Kč). Zájem ale nabídku předčil asi o 80 procent.
  • Rozpočet Spojených států skončil v únoru v deficitu 175,56 miliardy dolarů, což je nový měsíční rekord. Může za to hlavně rychlejší růst výdajů, zatímco hospodářské problémy způsobily, že příjmy o 12,1 procenta klesly. Předchozí rekord je z loňského února a činil 119,99 miliardy dolarů.
  • Evropský parlament odsouhlasil srovnání minimální sazby spotřební daně z benzinu a nafty. Toto opatření by mělo zabránit tomu, aby především provozovatelé nákladní dopravy přestaly provozovat takzvanou tankovací turistiku, která je nyní díky velkým rozdílům v cenách paliva v některých evropských zemích běžná. Návrh nicméně musí schválit členské státy, zákonodárci mají pouze konzultační roli. Česka by se srovnání daňových sazeb nemělo výrazněji dotknout.
  • Míra inflace v Evropské unii v únoru činila 3,4 procenta, a zůstala tak na stejné úrovni jako v lednu. Oznámil to dnes statistický úřad Eurostat. V zemích eurozóny nicméně inflace vzrostla na 3,3 procenta, a dostala se tak na nový rekord. V České republice se podle metodiky Eurostatu inflace snížila na 7,6 procenta, avšak na Slovensku se vyšplhala na 3,4 procenta.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Výhodné spoření pro mladé!
Modrá pyramida nabízí mladým od 16 do 21 let stavební spoření
Mopy Junior s poplatkem za uzavření smlouvy pouze 0,5 % z cílové částky. Maximální cílová částka je 200.000 Kč a sleva je poskytována pouze na první smlouvu o stavebním spoření sjednanou na účastníka u Modré pyramidy. Využijte této nabídky, získáte tak slevu na poplatku až 1.000 Kč a od nás prémii až 900 Kč. 


Posledních 7 dní doma

  • Počet majitelů účtů cenných papírů ve Středisku cenných papírů vytrvale klesá. Počátkem března bylo aktivních 1,84 milionu účtů českých osob a více než 114.000 účtů zahraničních osob, především ze Slovenska. Ještě koncem roku 2001 vedlo středisko takřka 3,4 milionu aktivních účtů Čechů a cizinců.
  • Většina ekonomicky aktivní české populace si již uvědomuje zodpovědnost za svůj důchod a začala se na něj připravovat. Celkem 79 procent pracujících Čechů již začalo spořit na svůj důchod. Češi spolu s Američany patří k nejaktivnějším národům na světě spořícím si na penzi. Vyplývá to z celosvětového průzkumu AXA Retirement Scope 2008 finanční skupiny AXA.
  • Spotřebitelské ceny v únoru stouply o 7,5 procenta, tedy stejně jako o měsíc dříve. Ve srovnání s lednem cenová hladina vzrostla o 0,3 procenta. Meziroční inflace zrychlila hlavně u bydlení, dopravy, stravování a ubytování. Naopak u potravin a alkoholických i nealkoholických nápojů či tabáku byl meziroční růst nižší.
  • Domácí míra nezaměstnanosti v únoru klesla na 5,9 procenta z 6,1 procenta na konci ledna. Oznámilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Počet lidí bez práce, kteří mohli bezprostředně nastoupit do zaměstnání, se snížil na 330.641 osob. Loni v únoru míra nezaměstnanosti činila 7,7 procenta.
  • Česká národní banka povolila fúzi Raiffeisen stavební spořitelny a spořitelny Hypo. Raiffeisen získá v Hypo stavební spořitelně stoprocentní podíl a stane se trojkou na trhu. Výši transakce banky nezveřejnily.
  • Působnost finančního arbitra, který v současnosti řeší spory mezi bankami a klienty ohledně převodu peněz nebo transakcí platebními kartami, by se do budoucna měla rozšířit. Arbitr by se tak mohl do budoucna zabývat například spotřebitelskými úvěry, hypotékami nebo spory v pojišťovnictví.
  • Česká televize loni na koncesionářských poplatcích vybrala 5,065 miliardy korun. Částka je téměř o miliardu vyšší než v roce 2006 a zároveň o 75 milionů přesahuje původně plánovanou sumu pro loňský rok. Poplatky jsou hlavním zdrojem financování veřejnoprávní České televize.
  • Živnostníci pravděpodobně budou mít usnadněn vstup do nového podnikání. Nebudou například potřebovat živnostenské oprávnění na každou živnost, ale bude jim stačit jen jeden výpis z rejstříku. Počítá s tím novela živnostenského zákona, kterou podle očekávání doporučil schválit senátní hospodářský výbor. Horní komora bude normu schvalovat zřejmě příští týden.
  • Běžný účet platební bilance v lednu skončil přebytkem 4,8 miliardy korun. Informovala o tom Česká národní banka s tím, že výsledek ovlivnil přebytek obchodní bilance a bilance služeb. Za celý loňský rok podle dřívějších informací ČNB skončil běžný účet schodkem 88,9 miliardy korun. Platební bilance je souhrnem veškerých ekonomických transakcí domácí ekonomiky se zahraničím.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.


Diskuze na Finance.cz Diskutujte nad aktuálními tématy!
Nezaměstnanost v posledním období klesá. I přes tento trend hledá ministr práce a sociálních věci Petr Nečas možnosti, jak lidi ještě více movitovat k práci. Podle jeho návrhu by se měla nejen snížit doba pobírání podpory v nezaměstnanosti, ale také se snížit samotná podpora. Pomůže realizace tohoto návrhu podle vás ještě více snížit nezaměstnanost? Myslíte si, že tento krok přiměje hledat si práci i ty, kteří o práci nestojí? Co si myslíte o lidech, kteří nepracují a pobírají dávky od státu? 


Graf týdne: Vývoj měsíční inflace (v %)

 

Posledních 7 dní na našem serveru

  • Firmám a podnikatelům, a to jak OSVČ, tak i právnickým osobám je určeno naše nové Firemní centrum. Tato zmodernizovaná a rozšířená část Finance.cz obsahuje všechny informace, které začínající i fungující podnikatel či firma během svého provozu může potřebovat. Mezi nejvyužívanější aplikace Firemního centra budou jistě patřit aktivní Daňové formuláře ve formátu XLS či průběžně aktualizovaná srovnání finančních produktů pro podnikatele.
  • Obavy z recese americké ekonomiky nutí devizové obchodníky zbavovat se amerického dolaru. Naopak jeho australský jmenovec se díky komoditnímu boomu a zásahům centrální banky stává zajímavou investiční příležitostí. A právě australskému dolaru se věnuje aktuální analýza, kterou jsme pro vás připravili ve spolupráci se společností Colosseum.
  • Sociální a zdravotní pojištění je pro mnoho podnikatelů noční můrou. Stejně jako jsou povinni podat daňové přiznání, musí vyplnit a podat přehled o příjmech a výdajích na zdravotní pojišťovnu a ČSSZ. V našem průvodci zdravotním a sociálním pojištěním OSVČ, zjistíte nejen údaje platné pro rok 2007, ale také platné pro rok 2008.

 

Investorský magazín800 miliard dolarů. Tak veliký je svět takzvaných ETF fondů - indexových fondů, které úspěšně dobývají portfolia drobných investorů. Jak se v nich orientovat? Odpovědi vám přinese pravidelný pořad pro drobné investory - Investorský magazín.


Fintriky

Březen je bezesporu měsícem daní a daňových přiznání. Již druhý týden po sobě se v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků věnujeme tématům, které by vás při vyplňování daňových přiznání mohly zajímat. Nejprve jsme se vám snažili popsat, na co musíte dávat pozor při placení daní a do kdy je třeba daň zaplatit, dále jste si mohli přečíst, jak je to se zálohami, pokud vaše daňová povinnost dosáhne určité částky. Další článek jsme věnovali tématu, co najdete letos v daňovém přiznání naposledy a nazapoměli jsme ani na informace o přehledech pro zdravotní pojišťovnu a ČSSZ.

Anketa

Pobírání podpory v nezaměstnanosti by se mohlo od příštího roku zkrátit z 6 na 5 měsíců. Částka, kterou by lidé bez práce dostávali, by navíc postupně klesala. V naší poslední aktetě jsme se vám ptali, zda si myslíte, že to opravdu zvýší motivaci k rychlejšímu hledání práce?

  • Ano, lidé nebudou ztrácet čas a začnou hledat co nejdříve - 39 %
  • Ne, jeden měsíc nic neznamená, takový krok pouze snižuje sociální funkci státu - 61 %

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU