Philip Morris ČR loni zvýšil zisk o téměř půlku na 2,4 mld. Kč

28.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. března (ČTK) - Největší tuzemská tabáková společnost Philip Morris loni zvýšila nekonsolidovaný čistý zisk meziročně o 47,2 procenta na 2,42 miliardy korun a výrazně tak předčila očekávání trhu. Pokud by Philip Morris dodržela zvyklosti z minulých let, vyplatila by podle analytiků hrubou dividendu 883 korun na akcii po minulé výši 600 korun. Výsledky firma zveřejnila v denním tisku v pozvánce na valnou hromadu.

Akcie Philip Morris reagovaly silným růstem a krátce po 9:30 se obchodovaly za 7176 korun, což znamenalo posílení o takřka 11 procent ze čtvrteční závěrečné ceny na pražské burze. Burzovní index celého trhu PX přitom stagnoval.

Z pozvánky Philip Morris nebylo možné podle analytiků poznat, co bylo důvodem silného zlepšení ziskovosti. "Očekáváme, že za meziročním růstem zisku stojí dobře zvládnuté předzásobení před zvýšením daně v březnu 2007 a rovněž částečně předzásobení před koncem roku, které reagovalo na zvýšení spotřební daně od 1. ledna 2008," uvedl analytik firmy Atlantik FT Milan Vaníček. Dalším důvodem mohlo být posílení koruny vůči dolaru, což snížilo náklady na nákup surového tabáku.

Analytici oslovení ČTK odhadovali loňský nekonsolidovaný čistý zisk Philip Morris na 1,37 miliardy až 1,75 miliardy korun a hrubou dividendu 498 až 638 korun na kus. Nekonsolidované výsledky jsou pro akcionáře významnější než výsledky konsolidované, protože se z nich počítá výše dividendy. Valná hromada Philip Mirris bude 28. dubna.

Philip Morris je součástí amerického tabákového koncernu Altria Group. Ten nedávno oznámil úmysl vyčlenit společnost Philip Morris International, pod kterou spadá i český Philip Morris. Philip Morris v Česku nabízí například cigarety značek Marlboro, L&M, Petra a Sparta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK