ČSÚ: Důvěra v ekonomiku v březnu se nepatrně snížila

28.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. března (ČTK) - Důvěra v domácí ekonomiku se v březnu mírně snížila. Souhrnný ukazatel důvěry proti předchozímu měsíci klesl o 0,1 bodu. Důvěra spotřebitelů stoupla o 1,7 bodu, ukazatel podnikatelské důvěry v porovnání s únorem klesl o 0,6 bodu. Vyplývá to ze zveřejněného konjunkturálního průzkumu Českého statistického úřadu.

Ve srovnání s loňským březnem je celková důvěra v českou ekonomiku o 3,1 bodu nižší. Důvěra podnikatelů je meziročně o 3,3 bodu nižší, důvěra spotřebitelů klesla o 2,4 bodu.

Ze šetření mezi spotřebiteli v březnu vyplynulo, že ve srovnání s únorem očekávají pro příštích 12 měsíců zlepšení celkové ekonomické situace, zejména své finanční situace. Očekávání vývoje nezaměstnanosti v březnu dosáhlo třetí nejlepší hodnoty v jeho historii, když opět převážilo očekávání snížení nezaměstnanosti nad jejím růstem. Podíl respondentů, kteří mají v úmyslu spořit, se snížil.

Hodnocení celkové ekonomické situace v průmyslu se v březnu nezměnilo. Hodnocení celkové poptávky se v březnu nepatrně snížilo, naopak hodnocení zahraniční poptávky se zvýšilo. Zásoby se podle mínění respondentů mírně snížily. Pro příští tři měsíce očekávají respondenti mírné zpomalení příznivého vývoje výrobní činnosti i zaměstnanosti. Očekávání celkové ekonomické situace jsou pro příští tři měsíce lepší než v únoru, pro příštích šest měsíců jsou nižší. Celkově se saldo indikátoru důvěry v průmyslu meziměsíčně snížilo o 0,6 bodu a je o 1,6 bodu nižší než v březnu 2007.

Stavební podnikatelé hodnotí současnou ekonomickou situaci hůře, očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců jsou příznivější než v únoru. Pro příští tři měsíce respondenti předpokládají pokračování příznivého vývoje zaměstnanosti. Zajištění práce zakázkami odhadují respondenti na 8,4 měsíců. Celkově se saldo indikátoru důvěry meziměsíčně zvýšilo o 2,5 bodu a dosáhlo tak nejvyšší hodnoty v jeho historii (je o 6,5 bodu vyšší než před rokem).

Obchodníci v březnu současnou ekonomickou situaci hodnotili méně příznivě, očekávání ekonomické situace jsou pro období příštích tří i šesti měsíců nižší než v únoru. Celkově se ukazatel důvěry v březnu snížil o 1 bod a je o 1 bod nižší než v březnu 2007.

Ve vybraných odvětvích služeb se hodnocení současné ekonomické situace nepatrně snížilo, očekávání ekonomické situace jsou pro období příštích tří i šesti měsíců nižší než v únoru. Celkově se saldo indikátoru důvěry oproti minulému měsíci snížilo o 1 bod a je o 7,6 bodu nižší než před rokem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK