Olomoucký kraj snížil ČD pokutu za zpožďování na 2,6 mil. Kč

28.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 28. března (ČTK) - Olomoucké hejtmanství je připraveno snížit Českým dráhám (ČD) pokutu za loňské zpožďování vlaků v regionu. Kraj bude po železničářích požadovat 2,6 milionu korun, původně chtěl 5,5 milionu korun. ČD se podařilo v lednu prokázat, že zavinily jen zhruba polovinu původně pokutovaných zpoždění, sankce by proto měla být také o polovinu nižší, řekl dnes novinářům krajský radní Petr Polášek. O výši sankce ale bude ještě jednat s novým vedením ČD.

Vedení kraje oznámilo loni v listopadu, že udělí železničářům pokutu za 216 zpožděných spojů. Na lednovém jednání představitelů hejtmanství a ČD se železničářům podařilo prokázat to, že všechna zpoždění, na která se vztahovala sankce, nezavinili. Při sestavení pokuty ale kraj vycházel z chybných údajů, které prý dostal od ČD.

"Na základě nového dopočítání spojů, které akceptujeme, jsme došli k závěru, že adekvátní sankcí je částka 2,6 milionu korun. Jednání s novým managementem ČD mě ale teprve čekají," uvedl Polášek. Upřesnil, že se sejde příští týden ve středu s náměstkem generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Petrem Moravcem. V případě dohody krajský radní očekává, že železničáři pokutu zaplatí do dvou týdnů.

Mluvčí ČD Ondřej Kubala řekl, že železničáři snížení pokuty vítají. "Nicméně v tuto chvíli nelze předjímat to, jak dopadne jednání představitelů ČD a kraje, které se uskuteční příští týden," dodal mluvčí.

Olomoucké hejtmanství platí ČD za zajištění základní dopravní obslužnosti v regionu. Letos dráhy obdrží od kraje na úhradu ztráty 312 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK