ChA: Praha je žhavý kandidát pro přímé lety z Tchaj-wanu

28.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. března (ČTK) - Praha je první na seznamu nově zvažovaných evropských měst, kam by mohly v blízké budoucnosti létat tchajwanské aerolinie China Airlines přímo z Tchaj-peje. U příležitosti podepsání spolupráce s Českými aeroliniemi to řekl vrchní viceprezident China Airlines (ChA) pro marketing Su-Chien Hsieh. Obě strany zatím budou provozovat od 30. března společné lety z Tchaj-peje do Prahy přes Frankfurt. China Airlines létají přímo i do dalších evropských měst.

"Praha je potenciální první další destinací v Evropě a tuto možnost určitě studujeme," řekl Hsieh. Podle průzkumu China Airlines by mohlo přímou linku z Tchaj-peje do Prahy ročně využít až 50.000 Tchajwanců. Vodítkem pro další rozhodnutí mají být právě společné lety Českých aerolinií a China Arlines přes Frankfurt.

China Airlines, které patří mezi největší letecké společnosti světa, ročně přepraví mezi Frankfurtem a Tchaj-pejí přes 75.000 pasažérů, přičemž vytíženost letadel přesahuje 80 procent. Podle vedení firmy by mohla navazující linka ČSA do Prahy přilákat další cestující. Pro ČSA je to zase možnost, jak rozšířit svou síť o dálkové destinace.

Jde o takzvané sdílení kódu (code share), takže lety z Prahy do Tchaj-peje budou označeny znaky obou společností a cestující se mezi oběma městy přepraví na jednu letenku. ČSA a ChA proto musely propojit své prodejní systémy. Podle marketingového ředitele ČSA Petra Pištěláka se díky tomu cena letenky sníží. Spolupráce znamená také propojení věrnostního programu; míle se pasažérům budou načítat u obou firem.

O přímou linku do Tchaj-peje usilují zástupci ČSA a Letiště Praha zhruba rok. Lukrativních dálkových linek, které výrazně přispívají k rozvoji letišť, má totiž Praha stále pomálu. Do korejského Soulu létají přímo Korean Air. Letadla ČSA létají do New Yorku a stroje Delta Airlines na největší letiště světa do Atlanty. Na všech zmíněných letech je také kód ČSA; jde o stejnou spolupráci jako u linky do Tchaj-peje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK