Prezident podepsal zákon o nabídkách převzetí

28.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. března (ČTK) - Prezident Václav Klaus podepsal zákon o nabídkách převzetí a o změně některých dalších zákonů (zákon o nabídkách převzetí). Zákon ukládá velkým akcionářům povinnost nebo možnost nabídnout ostatním akcionářům odkoupení jejich podílů na hlasovacích právech. Informoval o tom ředitel tiskového odboru prezidentské kanceláře Petr Hájek.

Povinnost nabídnout odkoupení tak bude mít většinový akcionář až v případě, pokud bude vlastnit nejméně 90 procent akcií společnosti. Dosud platilo, že pokud by firma koupila vlastní akcie, a podíl majoritního vlastníka by vzrostl nad dvě třetiny nebo tři čtvrtiny, musel by většinový majitel nabídnout ostatním akcionářům, že od nich jejich akcie koupí.

Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila je nový zákon o převzetí akcionářských podílů jedním z pilířů nového obchodního práva. Podle něho má drobným podílníkům umožnit, aby včas mohli prodat své akcie, pokud se změní vlastnická struktura společnosti. Obchodní zákoník bude nyní nadále obsahovat pouze obecnou úpravu veřejného návrhu akcionářům na koupi akcií.

Nový zákon má nabýt účinnosti 1. dubna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK