Počet letů mezi EU a USA od neděle vzroste

28.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 28. března (zpravodaj ČTK) - Počet letů mezi Evropskou unií a Spojenými státy vzroste díky dohodě o "otevřeném nebi" již od neděle. Tedy přesně v den, kdy dohoda vstoupí v platnost. Jen na londýnském Heathrow bude počet letů do Spojených států o pětinu vyšší než loni v dubnu. Uvedla to Evropská komise.

Od dohody mezi unií a USA se všeobecně očekává pokles cen letenek. Všechny letecké společnosti v EU budou moci od neděle provozovat přímé lety do Spojených států nejen ze svých zemí, ale i z jakéhokoliv jiného místa v Evropě. Dohoda totiž odstraňuje všechna omezení týkající se tras, cen nebo počtu letů za týden.

Komise očekává, že během prvních pěti let by dohoda pro zákazníky mohla znamenat výhody v hodnotě až 12 miliard eur. Na obou stranách Atlantiku mohla navíc mohla vést k vytvoření 80.000 pracovních míst.

Dohoda o "otevřeném nebi" je prvním krokem v liberalizaci transatlantického leteckého trhu. V polovině května by měla začít další jednání mezi EU a USA, která jsou označována za druhou fázi. Ta bude klíčová pro celou liberalizaci.

Druhá fáze by měla řešit možnost vstupu evropských aerolinií do amerických leteckých společností a možnost provozování vnitrostátních leteckých linek v USA evropskými společnostmi. Nyní USA evropským společnostem neumožňují získat větší podíl v amerických aerolinkách a nedovolují jim provozovat linky pouze na území Spojených států. Pokud by Washington do roku 2010 nesouhlasil s uvolněním trhu, EU je údajně připravena od dohody ustoupit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK